Fire meter lang og 400 kilo tung haj fanget ved Anholt

Fiskere fik en 400 kilo tung haj i deres trawl

Foto: Henrik Carl

Mandag fik et par jomfruhummerfiskere sig noget af en overraskelse, da de var ude at fiske i Kattegat ved Anholt.

I deres trawl var der nemlig en fire meter lang haj af arten brugde.

- De fik den op, men de kunne ikke få den ud i vandet igen, og hajen døde derfor. De ville gerne have den i vandet igen, men det kunne de ikke. Det er, hvad der sker, når man fisker, siger Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder på Statens Naturhistoriske Museum med speciale i fisk, til tv2oj.dk.

Helt normalt med hajer

Han fortæller, at det er helt normalt med hajer i de danske farvande, og at der er cirka 15 forskellige arter.

- Brugden er den største af arterne i Danmark og kan blive op til 12 meter lang. Efter hvalhajen er det den største art i verden, siger Henrik Carl.

VIDEO: Delfiner spottet i Aarhus Bugt

Den største haj man kender fra Danmark var 9,6 meter lang og vejede 5-6 ton. Den drev i land på den jyske vestkyst tilbage i 1941.

Er ikke farlige

Henrik Carl fortæller, at der på ingen måde er grund til at frygte for den næste badetur i havet.

- Der er ikke noget farligt over brugden. Den har bittesmå tænder, og den svømmer rundt med åbent gab og filtrerer vandet for smådyr, siger Henrik Carl.

Jomfruhummerfiskerne sejlede hajen og resten af fangsten til Gilleleje, hvor folk fra Statens Naturhistoriske Museum i København tirsdag morgen hentede den.

- Vi er i gang med at undersøge den og konservere den, og så bliver den gemt til forskningsformål, fortæller Henrik Carl.