Filosofi og fællesskab: Danmarks første børnehøjskole er åbnet

For første gang åbner en højskole for børn. Aarhus Børnehøjskole byder på fritidsaktiviteter på en bund af højskoleværdier

Madlavning, guitar og lego - men også fællesskab og filosofi er på programmet hos Danmarks første børnehøjskole. 

De første elever i Danmarks første børnehøjskole er faktisk allerede startet for en måned siden, men i dag, lørdag, var der åbningsfest for alle. 

quote Vi oplever et nærvær, og en fordybelse i fagene, som er helt unik

Jacob Solsø Holm, forstander

Aarhus Børnehøjskole vil lære børn i alderen seks til 13 år om værdighed og fællesskab gennem traditionelle højskoleaktiviteter som fællessang og madlavning.

- Vi oplever et nærvær, og en fordybelse i fagene, som er helt unik, og så er vi et sted, der tør sætte ord på det her med, hvad vil det sige at være menneske, hvad vil det sige, at leve det liv, vi lever, siger Jacob Solsø Holm, der er forstander på Aarhus Børnehøjskole. 

Grammatik og brøker er hevet ud af programmet. Når højskolens elever møder ind en eftermiddag om ugen, er det i stedet kreative fag, som musik og leg med lego, der er på programmet.

- Det gode ved højskolen er, at man altid har et sted, hvor man kan føle sig hjemme, siger otteårige Tone Katrine Agger, der er en af de første elever på højskolen.

Aarhus Børnehøjskole laver kurser til børn mellem seks og 13 år. 
Aarhus Børnehøjskole laver kurser til børn mellem seks og 13 år. 

Det handler ikke om at præstere, men om at blive klogere på sig selv og hinanden. Det sker gennem filosofi i børnehøjde. 

- Hver gang man er i en sammenhæng, hvor man møder nogen, der tør at stille spørgsmål - hvad vil det sige at være menneske, og hvad er livet for en størrelse, og hvem er vi i fællesskab med andre - så tror jeg, at man bliver klogere, siger Jacob Solsø Holm.  

Der er da også flere af de helt store spørgsmål, der trænger sig på hos pigerne, der har været elever på højskolen i en lille månedstid.

- Man kan undre sig over, hvordan det hele sådan rigtig begyndte. Og hvorfor folk fører krig. Så hvis man snakker om ting, man går og undrer sig over, så kan det være, man får svar på det, og så tænker man, nå, hvordan er det så, det fungerer, siger otteårige Tone Katrine Agger.

Se hvordan det så ud, da Aarhus Børnehøjskole holdte åbningsfest i videoen over artiklen. 

Arriva Skjern Aarhus tog

Arriva ramt af to fejl på én gang - kostede stribevis af aflysninger

jul Randers Storcenter julen julehandel julemand julemanden

Færre kunder og ensretning af butikker: Hvad betyder de nye restriktioner for din julehandel?

kløvedal

playKløvedals ejendom solgt med klækkelig rabat

Kildemosen

Tragedie på plejecenter: Tre ud af otte beboere er døde - flere er isoleret

Marcel Meijer

Tre døde på plejecenter: Min sværeste dag som borgmester

Vejdirektoratet onsdag morgen

Morgentrafikken: En times forlænget rejsetid på E45