Filmselskab skrotter film

Truet af Hollywood-advokat

Det aarhusianske filmselskab LoneTower Visuals har fået en Hollywood-advokat på nakken. Advokaten truer med, at de vil blive sagsøgt, hvis ikke dropper deres nyindspilning af den klassiske nytårssketch '90 års fødselsdagen'.

LoneTower Visuals version er en parodi på den gamle sketch, hvor gæsterne Sir Toby, mr. Pommeroy og mr. Winterbottom er erstattet af zomier og Admiral von Schneider er desuden et skelet. Manuskridtet er imidlertid næsten det samme som i den originale version, og det er her rettighedsspørgsmålet presser sig på.

Filmselskabet optog 90-års-fødselsdagen i sommer, og begyndte i starten af efteråret at tænkte nærmere over hvordan parodien bedst muligt kunne distribueres.

- Vi kontaktede nogle tyske tv-stationer på email. Efter vi havde skrevet til kanalen NDR i september, fik vi promte en email tilbage om, at der var et stort rettighedsproblem, siger Morten Hjort, der er producer i Lonetower Visuals.

Se: Aarhus-film solgt til USA

Rettighederne tilhører tilsyneladende en efterkommer til butleren i den orignale verion, og indenfor en halv time fik det aarhusianske filmselskab endnu en mail. Denne gang fra en advokat fra Hollywood, der repræsenterer rettighedsindehaveren, som gjorde det klart, at LoneTower Visuals skulle skrotte idéen om at få filmen færdig, for ellers ventede et større sagsanlæg.

- Vi har forsøgt at korrespondere med ham, men disse mennesker er ikke til at stikke i. Jeg er dybt skuffet. Vi har jo skabt en sketch som er mega morsom, og som vil være til glæde for alle, siger Morten Hjort.

LoneTower Visuals har været i kontakt med flere danske advokater, der mener, at sagen godt ville kunne vindes, men de siger samtidig, at det vil kræve rigtig mange ressourcer at gå i krig med denne type sag i det amerikanske retssystem. Derfor er idéen om at få filmen færdig og vist nu lagt på is.

Producer Morten Hjort vurderer, at filmselskabet har brugt flere tusind timer på arbejdet med deres version af 90 års fødselsdagen.

Se en reportage fra indspilningerne her