Festuge trodser krise

Danmarks største kulturfestival afviklet uden problemer

Nul ballade og ingen udpumpningtruede børn i bybilledet, masser af gratis glæder i gaderne, magic moments for de kulturelt interesserede og penge i kassen.

For første gang i mange er Danmarks største kulturfestival - Aarhus Festuge - afviklet uden nævneværdig kritik.

Mens festugen går ind i sin sidste weekend, så placerer festugedirektør Jens Folmer Jepsen det årlige kulturbombardement med over 1000 arrangementer på mere end 100 scener på 10 dage som en af de bedste af de seks festuger, han har stået i spidsen for.

- Jeg er glad for, at vi i år er sluppet for diskussionen om folkeliv kontra finkultur. Vi har brugt mange penge på gratis tilbud i gaderne, som alle får glæde af, samtidig med at der er kulturtilbud, man ikke oplever andre steder, siger Jens Folmer Jepsen.

Sætter spor på bykortet

Festugen tegner sig endda til at sætte varige fodspor på bykortet. En af årets dyreste satsninger - en sammenlægning af byens to centrale parker ved Rådhuset og Musikhuset til én stor Aarhus Central Park - er faldet i så god jord hos politikerne, at der nu er politisk fodslag i landets næststørste by om, at den udvidede park skal være permanent.  Ifølge formanden for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) kan parken, hvis de trafikale problemer løses, blive en realistisk mulighed op til Aarhus nyvundne status som Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

- Vi er glade for at kunne være med til at sætte en politisk dagsorden uden i øvrigt at være politiske selv, siger Jens Folmer Jepsen.

I et ellers økonomisk nødlidende festivaldanmark kan Aarhus Festuge oven i købet melde om salg af billetter pænt over det kalkulerede. Dermed er der udsigt til, at festugen mere end holder skindet på næsen.

- Bestyrelsen har givet grønt lys til at bruge godt en million af festugens beholdning på fire millioner kroner til at lave nogle ekstra satsninger i år. Dermed vil vi uanset et billetsalg i år på over det budgetterede ende med et kalkuleret underskud på omkring en million, lyder det fra Anders Dahlstrup, festugens administrationschef.