Festival er i fare

Udviklingshæmmede kan ikke få hjælpere med

02:26

1 af 2

For mange udviklingshæmmede er et af årets store højdepunkter at komme på festival i Østjylland.

Sølund Musik Festival har eksisteret siden 1986 og er verdens største festival for udviklingshæmmede. Nu kan festivalen snart være historie.

Formand for festivalen, Lasse Mortensen, fortæller til TV 2 | ØSTJYLLAND, at han hver uge modtager afbud fra bosteder, som alligevel ikke har mulighed for at sende hjælpere med på festival.

De mange afbud og færre solgte billetter har presset festivalens økonomi.

- Det kan gå så slemt, at festivalen i år hænger i så tynd en tråd, så ikke engang næsten tråden i sig selv kan bære, siger Lasse Mortensen, som er formand for Sølund Musik Festival, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Problemet med manglende hjælpere er opstået, fordi kommunerne enten ikke kan eller vil betale for at sende medhjælpere med til festivalen.

For at komme afsted har de udviklingshæmmede så selv skulle betale medhjælpernes løn, men det må de ikke længere. Det skyldes, at Kommunernes Landsforening har indskærpet over for kommunerne, at det er i strid med serviceloven:

- Det er jo dybt katastrofalt for de her mennesker, som har så meget brug for at komme ud, holde i hånd og have fælles oplevelser. Stifte bekendtskaber og få kærester. Det er så vigtigt, at vi erkender, at de mennesker har så meget brug for at komme ud, siger festivalformand Lasse Mortensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Lige nu er der solgt billetter for 800.000 kroner ud af i alt fire millioner kroner til årets Sølund Musik Festival.

Se et tv-indslag om festivalens usikre fremtid øverst i artiklen.