Fem nye smittede

Desuden er 26 under mistanke for smitte med farlig tarmsygdom

Sådan ser prøverne ud på laboratoriet på Skejby Sygehus. De farverige reagensglas indeholder afføringsprøver.

02:10 Luk video

Århus Universitetshospital fik mandag yderligere fem patienter ind, og dermed er i alt 26 patienter under mistanke for at være smittet med tarmsygdommen. Der kan gå op til 10 dage, fra en person har spist en inficeret grøntsag, til man bliver syg.

Symptomerne på VTEC-infektion strækker sig fra kortvarig, ublodig diarré over svær blodig diarré med voldsomme mavesmerter til alvorlige komplikationer som nyresvigt og dødsfald. Normalt ses nyresvigt især hos børn, men i det aktuelle udbrud er der tale om især voksne patienter. De danske myndigheder opfordrer til ikke at spise salat og tomater fra Tyskland og agurker fra Spanien, fordi de kan være smittekilden.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af danskere, der er smittet med den farlige tarmbakterie VTEC, er steget fra 11 til 14. I Tyskland har den sjældne infektion foreløbig dræbt 13 personer. I Sverige er 36 smittet.

Kåre Mølbak, der er overlæge hos Statens Serum Institut, oplyser, at antallet af patienter herhjemme, hvor infektionen har udartet sig til nyresvigt, også er steget.

- Syv af de 14 smittede har haft nyresvigt. Og alle bortset fra én har været i Nordtyskland, siger Kåre Mølbak. Undtagelsen er en 24-årig mand fra Jylland.

- Vi ved endnu ikke, hvordan han har været så uheldig at få infektionen, men vi må antage, at det har været en person-til-person smitte, eller at han har spist inficerede grøntsager, lyder forklaringen.