Fem døde efter screening-fejl

Yderligere 14 har livmoderhalskræft

01:00

Foto: Colourbox

1 af 2

Det er nu kommet frem, at fem kvinder alene i Region Midtjylland er døde af livmoderhalskræft - formentlig, fordi de ikke blev indkaldt til screening for kræftformen på grund af en fejl i it-systemet i de hedengangne amter. Det har TV 2 | ØSTJYLLAND erfaret.

- Ulykkeligvis er der fem af dem, der er døde. Det er en skrækkelig situation, vi er havnet i, men det er selvfølgelig meget værre for familierne, siger Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

TV 2 | ØSTJYLLAND har tidligere i dag fortalt, at i alt 19 kvinder i Region Midtjylland har fået livmoderhalskræft efter it-fejlen.

Allerede i oktober sidste år kom det frem, at cirka 27.000 kvinder på landsplan ved en fejl var blevet frameldt screeningsprogrammet mellem 1981 og 2007. Det stod dog ikke klart, hvor mange personer, der muligvis kunne have undgået livmoderhalskræft, hvis de var blevet screenet.

Det fik daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at kræve en redegørelse, og det er den, der er kommet nu.

Læs mere om de 19 kræftramte her

På landsplan har cirka 40 kvinder fået kræft efter manglende screening. Der er blevet sendt breve til 19 kvinder i Region Midtjylland og fire kvinder i Region Nordjylland. Region Syddanmark er endnu ikke færdige med at analysere, hvor mange kvinder, der skal have brev, men forventer at det er på samme niveau som i Midtjylland.

Den gennemsnitlige erstatning for overset livmoderhalskræft ligger på 500.000 kroner, men erstatningernes størrelse varierer meget.