Fejl: Narkodømte løsladt

Anklager gav retten forkerte oplysninger

Genrefoto.

Anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi har fået en ordentlig begmand af Vestre Landsret.

I forbindelse med en narkosag fra Randers gav anklagemyndigheden forkerte oplysninger, der blandt andet betød, at forsvarerne ikke fik adgang til alt politiets materiale.

I marts blev tre mænd ved Retten i Randers dømt i en sag om 2,5 kilo kokain. En fik tre år, mens de to andre blev idømt hver seks års fængsel.

Mændene ankede dommen til Vestre Landsret, som i en kendelse mandag højst usædvanligt ophævede byrettens dom og forlangte mændene løsladt.

To ringbind holdt skjult

Ifølge terrorbestemmelserne kan anklagemyndigheden forlange at dele af dets materiale bliver holdt tilbage for forsvarerne. Selv om bestemmelsen er en del af terrorlovgivningen bruges den nu på flere områder - og altså også i denne sag om narko.

- Det drejer sig om to ringbind med materiale, fortæller den ene mands forsvarer, Michael Juul Eriksen.

I et forsøg på at holde materialet hemmeligt for forsvarerne fortalte anklagemyndigheden, at materialet indeholdt oplysninger om andre personer, som blev efterforsket i sagen.

- Men det viste sig ikke at passe, for efterforskningen mod de personer var slut, siger Michael Juul Eriksen.

Når myndighederne får lov til at tilbageholde materiale for forsvarerne, skal tilladelsen "fornys" umiddelbart før retssagen går i gang. Det skete heller ikke.

En alvorlig fejl

Vestre Landsret kalder det en alvorlig fejl, at anklagemyndigheden oplyser noget forkert, at man ikke har fået rettens godkendelse af at tilbageholde materialet umiddelbart før sagen skulle i gang og, at det "nye" materiale indeholder vigtige oplysninger om sagen.

I byretten begik anklageren endnu en meget alvorlig fejl, da en mand blev indkaldt som vidne i sagen. Han var nemlig selv sigtet og under intens overvågning. Både hans telefon og hjem blev aflyttet, og politiet havde desuden sat et kamera op i hans hjem.

Ifølge retsplejeloven kan man ikke tvinges til at vidne i en retssag, hvis man selv er sigtet.

- Men hverken han, forsvarerne eller retten vidste, at han var sigtet i sagen, siger Michael Juul Eriksen.

Det er nu op til anklagemyndigheden, om man vil forsøge at få sagen for retten igen.