Fejl-ernæres på plejehjem

Kritisk rapport viser at Hasle-sag ikke er enestående

De ældre får ikke tilstrækkelig sund kost, viser rapport

Klagesagen fra Plejecenter Hasle, hvor en familie mener at en 87-årig pårørende døde af sult og tørst, viser sig nu langt fra at være et enestående tilfælde. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten påpegede embedslægerne allerede i begyndelsen af 2011, at der var problemer med ernæringen på mange aarhusianske plejehjem.

Ifølge rapporten "Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejeboligenheder" for Aarhus Kommune i 2010 blev der gennemført 111 stikprøver hos beboere. I 89 af dem havde beboerne ernæringsproblemer.

- Havde det drejet sig om et par beboere, var det måske i orden. Men her er der tale om, at man konstaterer ernæringsproblemer hos godt to tredjedele. Tallet er alt for højt siger medlem af kommunens sundheds- og omsorgsudvalg Kate Runge (V) til JP Aarhus.

- Er man ligeglad i Aarhus Kommune med, hvad et tilsyn siger? Meningen er, at man skal reagere på sådan en rapport, siger Kate Runge, der i øvrigt bakkes op af Ældre Sagen.

Embedslægerne skriver i rapporten om de aarhusianske plejehjem, at der er »et øget behov for større faglig bevågenhed på ernæringsområdet.« I alle journaler bør det fremgå af de sygefaglige optegnelser, hvilken status der er på ernæringsområdet, mener embedslægerne.