Farvel og tobak: Børn og unge skal droppe smøgerne

Kræftens Bekæmpelse lancerer ambitiøs kampagne i samarbejde med TrygFonden

03:29

Video: Jens Gram - Scanpix / TV2OJ

I dag er det forbudt for børn og unge under 18 år at købe tobak i supermarkeder, kiosker, og hvor det ellers er til at skaffe. På trods af det er der stadig mange, der ryger.

Det arbejder Kræftens Bekæmpelse ihærdigt på at få ændret. Sammen med TrygFonden har foreningen startet en kampagne, som skal forsøge at påvirke teenagerne.

Læs også Peter har KOL: Det tog mig halvanden time at handle i Netto

Målet er nemlig, at ingen børn og unge i Danmark ryger i 2030. 

- Vi skal stoppe fødekæden. Vi skal undgå, at så mange børn og unge begynder at ryge, siger Mette Gry Münchow, som er specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse. 

Antallet af rygere har de seneste årtier været dalende. I 1953 røg 59 procent af danskerne, mens det i dag kun er 16 procent. 

Læs også Østjyder bestormer rygekurser i januar

Vi skal stoppe fødekæden. Vi skal undgå, at så mange børn og unge begynder at ryge

Mette Gry Münchow, Kræftens Bekæmpelse

Langsomt, men sikkert

Selvom der bliver færre og færre rygere, så går det efterhånden langsommere med at få kurven til at falde. I stedet ser man ifølge Mette Gry Münchow, at rygernes vaner ændrer sig. I dag er der eksempelvis langt færre danskere, der ryger i hjemmet:

- Så selvom det umiddelbart ser ud til, at det har stået lidt stille, så er der sket en stor forandring, siger hun. 

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 72 procent af rygerne er begyndt at ryge, før de fylder 18 år.

Udover målsætningen om, at ingen børn og unge skal ryge i 2030, er målet også at nedbringe antallet af rygere, så kun fem procent af danskerne ryger.

I videoen øverst i artiklen kan du høre Mette Gry Münchow fra Kræftens Bekæmpelse fortælle, hvordan ryger-kurven skal knækkes.