Farlig bakterie på Skejby

Skejby Sygehus finder bakterier, der kan føre til den livsfarlige legionærsyge

På Aarhus Universitetshospital Skejby har man konstateret et betydeligt forhøjet niveau af den farlige legionella-bakterie i drikkevandet.

Bakterien smitter gennem vand og kan føre til en ondartet lungebetændelse - den såkaldte legionærsyge - og rammer ofte folk, der i forvejen er svækket på helbredet.

Derfor sætter hospitalet nu særlige foranstaltninger ind for at beskytte patienterne, og hos de svageste indlagte bliver brusere forsynet med et særligt filter, som skal forhindre legionellaen i at komme ud af hanen.

- Vi har ikke konstateret patienter, der er smittet med legionella, siger hygiejneoverlæge Brian Kristensen fra hospitalet i en pressemeddelelse.

- Men vi tager nu forholdsregler for at beskytte nyrepatienter, børn med kræft og transplantationspatienter, som er særligt udsatte for smitte.

- Desuden udtager vi nye legionellaprøver, og vi undersøger, hvad der kan være årsagen til de forhøjede målinger.

- Samtidig overvåger vi, om der er patienter, som får symptomer på lungebetændelse, der kan være forårsaget af legionella, siger Brian Kristensen.

Ifølge Statens Serum Institut har der de seneste år været 120 danske tilfælde af legionærsygen om året.

Legionellabakterien lever typisk i vandhaner og bruseslanger og elsker temperaturer mellem 20 og 50 grader.

Derfor er det vigtigt, at brusehoveder engang imellem skylles i gennem med vand på over 50 grader, ligesom det også er vigtigt, at det kolde vand er under 20.

Den typiske smitte sker ved, at man indånder vandpartikler, der er inficeret med legionellabakterien.