Far til handicappet mand opfordrer kommune til civil ulydighed

Åbne døre og låger i Landsbyen Sølund er det rene vanvid, mener far til beboer i Landsbyen Sølund

Landsbyen Sølund i Skanderborg kunne indtil for nylig låse døre og låger for at sikre, at landsbyens 230 beboere ikke forlod stedet. Beboerne er voksne mennesker med betydelige mentale og fysiske handicap. 

quote Den stærke skal beskytte den svage. Hvis loven ikke beskytter den svage, så skal kommunen bryde ind.

Leif Johannsen, far til beboer i Landsbyen Sølund

De låste døre blev dog en saga blot i form af et påbud fra Socialtilsyn Midt. Socialtilsynet kræver, at beboerne i Landsbyen kan bevæge sig frit med henvisning til Grundloven, der siger, at alle over 18 år har ret til at færdes frit.

Det er dog et rigtig uheldigt og farligt krav, mener Leif Johannsen, der er far til en beboer i Landsbyen Sølund.

Det er det glade vanvid, og kommunen skulle have stoppet vanviddet for længe siden, siger Leif Johannsen om de åbne døre i Sølund.

Han har tirsdag kontaktet byrådet i Skanderborg, og opfordret byrødderne til at afvise påbuddet fra Socialtilsyn Midt. 

- Det er okay, at man værner om børnehavebørn i en barnekrop og sørger for at låse visse døre. Men voksne handicappede må gerne færdes frit, selv om de mentalt er lige så gamle som børnehavebørn, siger Leif Johannsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han henviser til, at byrådet i Viborg har sat trodset påbuddet efter en tragisk sag, hvor en stærkt handicappet 7-årig pige druknede kort efter, hun forlod specialinstitutionen Egeskovhus i Hald Ege.

Et spørgsmål om sund fornuft

Per Møller Jensen (S), der er formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Komune, mener, at de låste døre handler om sund fornuft. 

quote Det er det glade vanvid, og kommunen skulle have stoppet vanviddet for længe siden.

Leif Johannsen, far til beboer i Landsbyen Sølund

- Vi har hejst flaget og sagt, at vi vægter omsorgshensynet højere end hensynet til børnenes frie bevægelighed. Forældrene til børnene føler sig utrygge ved situationen, og det kan vi godt forstå, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Almindelig sund fornuft siger, at hensynet til børnenes sikkerhed vægter højere end nogle principielle betragtninger omkring frihedsberøvelse.

Hvis loven ikke beskytter den svage, så kan man sige sig selv, at kommunen også skal bryde ind, mener Leif Johannsen.
Hvis loven ikke beskytter den svage, så kan man sige sig selv, at kommunen også skal bryde ind, mener Leif Johannsen. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Den stærke skal beskytte den svage

Leif Johannsens søn, Thomas, er 43 år og multihandicappet. Han har boet i Sølund i 3 år efter 40 år i barndomshjemmet i Galten.

Thomas sidder i kørestol og tilhører ikke den gruppe af beboere, der er i fare for at forvilde sig ud på egen hånd. Det ændrer ikke ved, at Leif Johannsen har en meget stærk mening om påbuddet fra Socialtilsyn Midt.

quote Det er muligt at sikre beboerne inden for lovgivningens rammer.

Anders Rosenstand Laugesen, formand for socialudvalget i Skanderborg Kommune

- Det er det glade vanvid, og kommunen skulle have stoppet vanviddet for længe siden. Det er dem, der driver Sølund, så det er også dem, der har kompetencer til at gøre det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Den stærke skal beskytte den svage. Hvis loven ikke beskytter den svage, så kan man sige sig selv, at kommunen også skal bryde ind og afvise Socialtilsynets påbud. 

Ifølge Leif Johannsen har byrådet i Skanderborg ved at acceptere påbuddet påtaget sig et ansvar for, at adskillige handicappede på Sølund bringer sig i fare for at udsætte sig selv for en ulykke. 

- Hvis kommunen har mandsmod, så gør man som i Viborg byråd og afviser socialtilsynets påbud om åbne døre og bevægelsesfrihed, siger Leif Johannsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hør hele interviewet med Jørgen Gaarde (S), der er borgmester i Skanderborg Kommune.

Kan sikre beboerne inden for lovgivningen

Det er dog ikke et spørgsmål om mandsmod, men snarere et spørgsmål om retssikerhed, når Skanderborg Kommune efterlever påbuddet fra Socialtilsyn Midt. Det fortæller Anders Rosenstand Laugesen (V), der er formand for socialudvalget i kommunen.

- Det er ekstremt vigtigt, at loven blive overholdt af hensyn til beboernes retssikkerhed. Vi mener også at kunne sikre beboernes sikkerhed inden for lovgivningen via lyssensorer og døralarmer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Der er mulighed for at låse døre, når blot beboerne har adgang til det fri via en ulåst hoveddør, og der har man mulighed for at opsætte sensorer, der er tilkoblet de ansattes mobiler, så de ansatte har mulighed for eftersætte, hvis en beboer forlader stedet. 

Socialudvalgsformanden mener, at Per Møller Jensen fra Viborg Kommune stiller sagen op i sort/hvid.

- Lovgivningen er også med til at beskytte borgerne mod overgreb, og lukkede døre kan være en glidebane mod at bruge mere magt. Civil ulydighed kan også være meget uheldigt, fordi det er med til at underminere socialtilsynets autoritet, siger Anders Rosenstand Laugesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han påpeger desuden, at andre pårørende til beboere i Landsbyen Sølund har klaget over, at tendensen til dørlukning har været indskrænkende. 

Landsbyen Sølund kommer formentlig snart under skærpet tilsyn af Socialtilsyn Midt på grund af sagen om de låste yderdøre.

Socialminister Mai Mercado (K) sagde i januar, at ville se på lovgivningen på området.

 

Politibil

Indbrud endte i vild biljagt

Gellerup boligblok

Ny ghettoliste offentliggjort: To er taget af listen

Anders Kühnau

Udvalg vil lukke gymnasium

Henrik Ullum

playNy direktør i SSI advarer: Julen kan blive epidemiens største udfordring

kløvedal

playKløvedals ejendom solgt med klækkelig rabat

Untitled collage (7)

playBorgere skal vælge mellem pest eller kolera som nabo