Får ikke de 200 millioner kroner

Regeringen giver 145 mio. kr. til kulturbyen

Regeringen har valgt at give 145 millioner kroner til finansieringen af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og ikke de 200 millioner kroner, som man havde satset på i Aarhus.

Kulturminister Marianne Jelved har tirsdag informeret Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard om, at regeringen i forbindelse med finansloven vil afsætte 145 millioner kroner som bidrag til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Og det er borgmesteren tilfreds med, selvom man havde ansøgt om at få omkring 200 millioner kroner og derfor må nøjes med betydelig mindre.

- Der er i dag to et halvt år til 2017, og på den baggrund glæder jeg mig over, at vi nu har sikret et markant statsligt bidrag til Aarhus 2017. Det er positivt, at vi nu har opnået tre fjerdedele af den statslige medfinansiering. Dagen i dag er derfor en vigtig milepæl i vores bestræbelser for at sikre den ønskede finansiering. Det er fortsat min ambition sammen med regionen og kommunerne i regionen at arbejde for at skaffe øgede bidrag via finansloven i år og i de kommende år, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Aarhus Kommune oplyser i pressemeddelelsen, at det fortsat er ambitionen at sikre et højere beløb end de 145 millioner kroner, som regeringen tirsdag har afsat.

- Når Aarhus i 2017 er vært for den Europæiske Kulturhovedstad, bliver det en stor oplevelse for publikum fra Danmark og udlandet. Arrangementet bidrager samtidig til opbygning af viden, netværk og kompetencer i den kulturelle og kreative sektor i Aarhus og Region Midtjylland. Det er en vigtig indsats, som jeg og resten af regeringen gerne vil bakke markant op om. Derfor afsætter vi 145 millioner kroner til formålet, heraf 135 millioner kroner på det kommende forslag til finanslov, siger Marianne Jelved, der er kulturminister.

Temaet for kulturhovedstadsåret er Rethink (gentænk).

I alt vurderes det, at Kulturhovedstad 2017 kommer til at koste 500 millioner kroner.