Får hjælp mod voldtægt

Udviklingshæmmede bliver ofte afvist

Det skal være slut med for lidt eller slet ingen hjælp til udviklingshæmmede, hjerneskadede eller autister efter voldtægt. Et nyt tiltag skal således hjælpe 25 voldtægtsofre fra den gruppe landet over, fortæller Center for Voldtægtsofre ifølge P4 Østjylland.

- De bliver ofte afvist, og de får ikke den behandling, de har brug for, så de kan komme sig efter de følgevirkninger, de får, siger Anja Hareskov Jensen, leder af Center for Voldtægtsofre i Aarhus, til P4 Østjylland.

Udviklingshæmmede, hjerneskadede og autister er ifølge centeret mere udsat for voldtægt end andre grupper, fordi de har svært ved at se faresignalerne, og derfor skal der sættes særligt ind mod denne gruppe, lyder det.

- Der er nogle gerningsmænd, der går mere målrettet efter at udnytte den slags personer, fordi de har vanskeligere ved at sige fra eller at gøre opmærksom på, at de er i fare, siger Anja Hareskov Jensen til P4 Østjylland.

Svært for udviklingshæmmede at sige fra

Hun pointerer desuden, at såvel udviklingshæmmede som hjerneskadede er "vant til at få meget hjælp til at blive klædt af, komme i bad eller til andre intime situationer".

- Derfor kan det være vanskeligere få dem til at sige fra i den slags situationer, tilføjer hun.

Initiativer er et samarbejde mellem Center for Voldtægtsofre i Aarhus og Center for Seksuelle Overgreb i København, og behandlingstilbuddet skal forsøge at forebygge voldtægt.

- Vi laver sikkerhedsplaner samme med dem, og vi snakker med dem om, hvordan man sætter tydelige grænser, og hvordan får man hjælp, hvis der er nogen, der prøver at gøre én noget, siger Anja Hareskov Jensen til P4 Østjylland.