Fandt sjælden guldring

Tre vise mænd på danefæ

Foto: Allan Faurskov

Amatørarkæologer har fundet et unikt stykke danefæ ved Galten nord for Skanderborg.

Der er tale om en fingerring af guld med en inskription med navnetrækkene på biblens tre vise mænd, de hellige tre konger Casper, Melchior og Balthazar. Det oplyser Skanderborg Museum.

Ringen er 20 mm i indvendig diameter og 5 mm høj, oplyser museet.

Fundet blev gjort en råkold søndag i begyndelsen af april af en mindre gruppe detektorførere, som afsøgte et middelaldervoldsted ved Galten nord for Skanderborg.

Læs også: - Jeg smilte over hele femøren

Fundet er fra middelalderen, vurderer museet, der nu bringer ringen videre til Nationalmuseet til danefævurdering.

- Finderen, Jesper Janke Hansen, fra Hovedgård var meget begejstret, da han ringede og fortalte om fundet. På Museet var man ikke et sekund i tvivl om, at der er tale om et helt unikt fund, skriver museet i en pressemeddelelse.

- Ringen kendes som type fra middelalderen i tiden fra 1300 til 1400. Den noget særlige indskrift er kun kendt på yderligere seks ringe fra Danmark, og fundet er dermed overordentlig sjældent, vurderer museet. Navnetrækket på de tre vise mænd kan også findes på blandt andet drikkehorn og brocher fra middelalderen, og man ved, at de vise mænd med helgenstatus var populære i tiden. Fra skriftlige kilder ved man at de tre vise mænd ofte blev påkaldt mod forgiftninger, epilepsi og alskens andre sygdomme. Indskriften skulle også værne om hus og hjem.

Ringen gennemgår i øjeblikket diverse undersøgelser, men vil lidt senere blive udstillet på Skanderborg Museum.