Familier jagter egne døtre

Mindst en gang om måneden går politiet i gang med at efterforske et nyt overgreb mod en ung kvinde

Aktuelt er der 13 grove sager om trusler og forfølgelse og vold mod unge kvinder, der sætter sig op imod æresbegreberne i indvandrerfamilier. Det skriver Århus Stiftstidende.

De fleste omhandler teenagepiger, der har fundet en kæreste, som familien ikke vil acceptere. Forældrene har deres egen kandidat som en vordende gemal. Resultatet kan blive klapjagt og voldsomheder mod døtrene.

Østjyllands Politis opgørelse bygger på anmeldelser og efterforskning i løbet af 2010. De 13 tilfælde er ikke blot banale anmeldelser. Det er grove tilfælde, hvor politiet vurderer, at efterforskningen kan holde til en retssag mod de sigtede medlemmer i indvandrerfamilien.

At der undertiden er tale om voldsomme konflikter understreges af Indvandrerrådgivningen i Aarhus. I 12 år har lederen Leif Randeris arbejdet med de problemer, som indvandrere kan møde herhjemme. Et af dem er netop tvangs-ægteskaber eller situationer med døtre, der har fundet en kæreste, som forældrene ikke bifalder.

Flere gange om ugen kommer unge kvinder - mange under 18 år - til Indvandrerrådgivningen og fortæller om undertrykkende forhold i familien. De fleste handler om arrangerede ægteskaber.

- Særligt før sommerferien kommer mange. Op til ti om måneden. Det er, når de efter bud fra forældrene, skal til Mellemøsten for at møde en bejler, som pigernes forældre og den kommende mands familie anser for at være et passende parti, siger Leif Randeris til Århus Stiftstidende.

I ni ud af ti tilfælde bøjer de unge kvinder hovedet og retter sig ind efter forældrenes ønsker.

To gange har Indvandrerrådgivningen i Aarhus det sidste halve år anmeldt familier for æres-relaterede forbrydelser på døtre. Disse anmeldelser indgår i de 13 sager, som Østjyllands Politi for tiden efterforsker med henblik på retsforfølgelse.

Kilde: Århus Stiftstidende