Færre flygter fra Langkær: Gymnasium har succes med opdeling

Gymnasiet har gode erfaringer med at opdele klasser efter elevernes baggrund

Der lød et ramaskrig ud over hele Danmark, da Langkær Gymnasium i Tilst i begyndelsen af september sidste år besluttede sig for at opdele eleverne i de nye 1.g klasser efter etnisk baggrund. 

Men nu viser det sig, at opdelingen rent faktisk gør en forskel, fortæller rektor Yago Bundgaard.

Færre etnisk danske elever har valgt at forlade skolen, siden beslutningen om opdelingen blev truffet. I skoleåret 2015/2016 skiftede 29 elever skoler, mens tallet kun er seks i dette skoleår.

Grafik: Færre etnisk danske elever forlader Langkær Gymnasium.
Grafik: Færre etnisk danske elever forlader Langkær Gymnasium.

- Der er mange forskellige årsager, men en af dem, er jeg sikker på, hænger sammen med vores måde at lave klasser på, siger Yago Bundgaard. 

Beslutningen om opdeling af eleverne blev truffet, fordi gymnasiet på det tidspunkt havde 80 procent tosprogede elever.

Undervisningsministeren gav derfor gymnasiet lov til at forsøge sig med at dele eleverne op, så der blev oprettet en klasse udelukkende med tosprogede elever med det mål at få større spredning mellem de etnisk danske elever i de resterende klasser. 

Klasseopdelingen mødte i september stor debat og modstand - også internt på skolen. Elevrådsformand Carl Buhr fortæller, at han følte, det var svært at gå på Langkær Gymnasium på det tidspunkt, men at opdelingen har vist sig at være en god metode til at skabe bedre balance:

- Vi føler, at det her er et bevis på, at det rent faktisk har en betydning, hvem man går i klasse med, siger han og henviser til, at elevflugten stort set er stoppet. 

Indtil videre er opdelingen et forsøg, som varer dette skoleår. Rektor Yago Bundgaard understreger, at skolen ikke har til hensigt at diskriminere nogen. Om klasser kun med tosprogede elever vil se dagens lys efter sommerferien, er ikke givet på forhånd:

- Vi vil gerne have, at der tages pædagogiske, hvad angår måden vi inddeler vores klasser, så de fungerer bedst muligt, siger han, men lægger sig ikke fast på, hvordan den opdeling i så fald skal fungere. 

I videoen øverst i artiklen kan du høre om erfaringerne med klasseopdelingen på Langkær Gymnasium.

Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Ny forhåndsaftale i hus: Danmark har sikret sig retten til over 14 millioner vacciner

Unge fra Egaa Gymnasium frygter endnu en heksejagt

Præcise smittetal kommer frit frem: Unge frygter heksejagt

2-årige Anika har en alvorlig, dødelig sygdom, som ikke kan blive behandlet i Danmark. Behandlingen koster 15 millioner kroner og skal laves i Ungarn

2-årige Anika er dødeligt syg: Behandlingen koster 15 millioner kroner, nu samler kolleger ind

sex sexsygdom klamydia

Unge i Aarhus skal lære om sugardating i skolen

COVID-19 corona test forum horsens

Se tallene: Så mange nye er smittede i din kommune

Genrebillede Penge

Flere kvinder snydt: Bagmænd hæver tusindvis af kroner