Færre bilister bliver snuppet med mobilen i hånden

Der er et stort fald i antallet af bøder, der gives for at køre med mobiltelefonen i hånden. Politiet mener, det er teknologien, der gør det nemmere at bruge telefonen uden hænder

Der bliver udskrevet færre bøder for at have mobiltelefonen i hånden under kørsel. Det viser tal fra Rigspolitiet.

I 2017 blev der i Østjyllands Politikreds skrevet 1.252 bøder for at bruge håndholdt mobil. Det er det laveste antal i fire år. Det er et fald på 65 procent i forhold til 2016.

Bøder for håndholdt mobil under kørsel

Tallene er for Østjyllands Politi: 

2017: 1.252
2016: 3.404
2015: 3.746
2014: 3.426

Kilde: Rigspolitiet

Mobilen ikke længere synder

I mange år har det været mobiltelefonen, der har været synderen, når bilister bliver distraheret.  

Men det lave antal af bøder i årets kontrol er ifølge politiet et tegn på, at der er kommet bedre muligheder for at bruge mobiltelefonen uden hænder. 

00:52

Vicepolitiinspektør Heine Hansen fra Østjyllands Politi fortæller, at færre bliver snuppet for at sidde med mobilen i hånden. Men der er stadig en del uopmærksomhed hos bilisterne. 

Luk video

- Borgerne er nok blevet bedre til at bruge det udstyr, der er til mobiltelefonerne. Når vi kører ud på målrettet kontroller er der længere mellem sagerne. Og det er jo godt, siger Heine Hansen, der er fungerende vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi. 

Læs også Bøder i tusindvis: Folk kigger stadig på mobilen under kørslen

Men teknologien har ikke fjernet alle distraherende elementer i bilen. For Heine Hansen fortæller, at der stadig er problemer med uopmærksomme bilister.

- Vi oplever stadigvæk, at folk er uopmærksomme i trafikken, så er det bare ikke mobiltelefonen, der tager opmærksomheden længere. Det kan være alt muligt andet, radioen, børnene, isen, kaffen, siger Heine Hansen.

02:13

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det stadig meget udbredt, at folk er uopmærksomme under kørsel. Det fortæller Søren Ørsted Pedersen. Han anbefaler, man kigger sig om efter sikkerhedsudstyr, der kan hjælpe med at skærpe opmærksomheden hos bilisten.

Luk video

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed skyld i mange ulykker årligt.  En tredjedel af alle dødsulykker skyldes, at bilisten var uopmærksom.

- Vi kan se, når vi spørger folk, hvor mange der sidder og læser beskeder, er på nettet, læser nyheder eller sidder og rækker ting til børnene på bagsædet eller indstiller GPS’en, så er tallet altså stadig meget højt, siger Søren Ørsted Pedersen, der er pressechef hos Rådet for Sikker Trafik. 

Tjek sikkerhedsudstyret

Søren Ørsted Pedersen opfordrer til, at man kigger efter sikkerhedsudstyret, hvis man er på jagt efter en ny bil.

- Vi anbefaler meget, at man kigger på , hvilket sikkerhedsudstyr, der er i mange af de her nye biler. Der findes jo i dag masser af systemer, der kan hjælpe dig som bilist, hvis det er, du bliver uopmærksom, siger Søren Ørsted Pedersen.

En rundrigning til flere bilforhandlere viser, at det er vigtigt for kunderne, at sikkerhedsudstyret er i orden, når de kigger på bil. 

01:54

Hos bilforhandlerne oplever de, at kunderne efterspørger sikkerhed, der hjælper mod uopmærksomhed.

Luk video

- I de nye biler er der det sikkerhedsudstyr, hvor bilen den fanger cyklisten, den gående eller bilisten, hvor den selv bremser. Men den gør det i sidste øjeblik, det er ikke noget, man skal lege med, siger Frederik Thomsen, der er biløkonom hos Bilhuset Haldrup i Randers.

Kundernes ønske om en sikker bil, er også noget af det, der vil præge bilsalget i fremtiden.

- De går meget op i det. Og de spørger også ofte, om den kan bremse selv, lige som andre biler kan, siger Frederik Thomsen.