Færre behandles for prostatakræft

Ny analysemetode sorterer mange fra

En ny gentest skal identificere den lille gruppe af mænd, som har forhøjet arvelig risiko for at udvikle prostatakræft. Og samtidig sortere de mænd fra, som i dag bliver overbehandlet for såkaldt fredelig prostatakræft, oplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse. 

Bag testen står forskere fra Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Samme forskere er med i et stort internationalt studie, der netop er blevet publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Nature Genetics - og som har identificeret syv hidtil ukendte variationer i den menneskelige arvemasse, som disponerer til udviklingen af prostatakræft. 

Det er viden fra dette studie, som vil blive brugt til et nyt forskningsprojekt, hvor en genetisk test skal sørge for, at kun de mænd med forhøjet arvelig risiko bliver udvalgt til en egentlig PSA-screening hos deres praktiserende læge - den type test, der i dag bruges for at opspore prostatakræft. 

- Disse mænd vil blive tilbudt et særligt kontrolprogram, som vil kunne finde prostatakræft tidligt, fortæller Torben Ørntoft, professor på Molekylær Medicinsk Afdeling.

Ny forebyggelsesklinik
Kontrolprogrammet vil blive tilbudt ved en ny forebyggelsesklinik, som senere på året åbner ved Urinvejskirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. 

Det Strategiske Forskningsråd for Individ, Sundhed og Sygdom har bevilget 14,4 mio. kr. til det nye forskningsprojekt, som skal ledes af Molekylær Medicinsk Afdeling i samarbejde med Urinvejskirurgisk Afdeling og de praktiserende læger i Region Midtjylland. 

- Antallet af PSA-test i Danmark er eksploderet i løbet af de seneste 10 år. Dette er ikke alene dyrt, men også meget problematisk, fordi en PSA-test er en relativt dårlig markør, der ikke kan skelne mellem de agressive og de fredelige tilfælde af prostatakræft, siger Torben Ørntoft.

- Mange danske mænd opereres i dag for prostatakræft uden at have den mindste gavn af behandlingen. Men med den nye test håber vi at kunne reducere overbehandlingen af prostatakræft.