Fængsler isolerer fanger efter behag

Statsfængslet i Østjylland er det danske fængsel, der oftest udelukker indsatte fra fællesskabet

Et ophold i et af landets fængsler er formentlig sjældent nogen entydig fornøjelse. Men nu viser det sig, at der er markante forskelle på, hvilken oplevelse den enkelte institution byder sine fanger.

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at nogle fængsler isolerer deres fanger op mod seks gange oftere end andre. Og selvom fangerne i nogle fængsler er mere besværlige end i andre, skal forklaringen på de store forskelle ofte findes et helt andet sted.

Omfanget af fængslernes brug af isolation er nemlig tæt forbundet med bestemte institutionskulturer i det enkelte fængsel.

Sådan lyder forklaringen fra en arbejdsgruppe, der sidste år så på, hvordan den hyppige brug af "udelukkelser fra fællesskabet" kan reduceres.

- I mange tilfælde drejer brugen af isolation sig om traditioner og indstillingen til arbejdet med de indsatte. Om man har værktøjerne og er villig til at forsøge at løse problemerne og tale sammen i stedet for at sanktionere, siger Marianne Secher, der stod i spidsen for gruppen og til daglig er vicefængselsinspektør ved Statsfængslet i Vridsløselille.

Et præventivt indgreb
Udelukkelse er ifølge Kriminalforsorgen ikke en straf, men et præventivt indgreb. Et indgreb, der i 2009 forekom 788 gange på landsplan.

Det var det højeste tal i fem år. Et af de fængsler, der oftest udelukker indsatte fra fællesskabet, er Statsfængslet i Østjylland.

- Jeg har en filosofi om, at man er nødt til at være konsekvent over for fangerne. Og hvis vores høje tal er et udtryk for, at vi er konsekvente, så har jeg det egentlig helt fint med det, siger fængselsinspektør Jørgen Bang.

Som det ser ud nu, sidder tre ud af fire isolerede fanger alene i deres celle op imod 23 timer i døgnet.