Et ikon med sylespidse tænder er her ikke mere

En sandtigerhaj levede i Kattegatcentret i mere end 25 år. Lørdag eftermiddag blev den aflivet

Han var næsten 2,5 meter lang og havde sylespidse tænder. Nu er Kattegatcentrets mere end 30 år gamle sandtigerhaj død. Hajen havde været syg i længere tid og blev derfor aflivet sent lørdag eftermiddag.

- I de seneste 25 år har han skabt fascination og beundring hos publikum og været vores formidlings-ikon. Han har været på forsiden af vores brochurer mange gange, siger kurator i Kattegatcentret Rune Kristiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sandtigerhajen har altså i den grad udtjent sin værnepligt.

- Vi er stolte over, at vi har kunnet holde ham i så mange år. Han var højst sandsynligt 30-35 år, så på den måde har han været pensionist i mange år. Han har i den grad opfyldt sin formidlingspligt som ambassadør for de vilde hajer, siger Rune Kristiansen. 

Aflivningen fandt sted lørdag eftermiddag, hvor sandtigerhajen fik en overdosis af et bedøvelsesmiddel og dermed sov stille ind. 

- For at være sikker på, at han døde, fik han også en kniv i nakken, så rygmarven blev skåret over, siger Rune Kristiansen.

Rolig haj trods farligt udseende

Ved daglige fodringer kunne Kattegatcentret gæster få et indblik i hajens jagtteknik, og ifølge Rune Kristiansen gik mange gæster derfra med hjertet helt oppe i halsen.

- Han har forskrækket tusindvis af mennesker, når vi skulle fodre ham. Hans jagtteknik var at snige sig ind på byttet og så lave et overraskelsesangreb, hvor han spiddede byttet med sin sylespidse tænder, siger Rune Kristiansen. 

Og det var ikke kun publikum, der blev forskrækket.

- Selv om jeg havde fodret ham i mange år, kunne han stadig overraske mig, siger Rune Kristiansen. 

Han fortæller dog, at sandtigerhajer ikke er farlige.

- Sandtigerhajen ser grum ud, men har ellers et roligt gemyt. 

En sandtigerhaj bed hul i bårens net og måtte sendes tilbage i bassinet, da Kattegatcentret i 1990 flyttede samtlige hajer til et nyt bassin. Arkivfoto.
En sandtigerhaj bed hul i bårens net og måtte sendes tilbage i bassinet, da Kattegatcentret i 1990 flyttede samtlige hajer til et nyt bassin. Arkivfoto. Foto: Erik Jepsen - Ritzau Scanpix

Kærlighedsbid i brystfinnen

Sandtigerhajen har igennem årene haft selskab andre hajer af samme art.

- De første syv-otte år svømmede han med en han-sandtigerhaj, men omkring årtusindeskiftet var han så heldig, at han fik selskab af en en hun-haj. 

Hun-hajen døde for omkring fem år siden, men inden da havde sandtigerhajen forsøgt at charmere hende.

- Der var parringsforsøg. Han-hajer laver bidemærker i brystfinnen på hunnen, når de parrer sig. Det kaldes kærlighedsbid.

Sandtigerhajen fik dog ikke noget ud af anstrengelserne.

- Der kom ingen baby-hajer, siger Rune Kristiansen.

I naturen lever sandtigerhajen i det vestlige og østlige Atlanterhav, vestlige Indiske Ocean og vestlige Stillehav. Hajarten har en af de laveste reproduktionsrater blandt alle hajer og er derfor listet som en sårbar art.

Video: Der var stor glæde i Kattegatcentret i Grenaa i december sidste år. Her fik man nemlig nyheden om, at det årlige driftstilskud til centeret - som en del af finansloven - bliver forhøjet med to millioner kroner de næste år. Og det er penge, der falder på et tørt sted i akvariet.

 

Lotte Tobiasen sidder i kørestol og har kun fem procent syn, derfor har hun brug for hjælp til transport

play Ændringer i Flextrafik til handicappede: Lotte risikerer at få indskrænket sit sociale liv

E45 motorvej motorvejen kø trafik trafikprop myldretid trafikgenre bil biler tæt trafik kø bilkø

Nu spærres centralt kryds for trafik

s6qt8t43fs2c2nt6h20201201121714

playSygeplejerske går på arbejde med ondt i maven – nu er der hjælp på vej

Heunicke

Heunicke får en politisk næse for minksag

Anika kan endelig få sin behandling - verdens dyreste behandling

Målet er nået: Anika kan få verdens dyreste behandling

Smukfest 2019

Festivalarrangører med opråb: Vi vil have festerne tilbage