Et år i frivillighedens tegn: Her ankommer Mary til åbningen

Søndag aften blev frivilligåret i Aarhus officielt skudt i gang

01:42

Fra kultur til frivillighed i Aarhus. Søndag aften var der officiel åbningsceremoni på frivillighedsåret og det med royalt besøg.

Kronprinsesse Mary er nemlig protektor for Europæisk Frivillighovedstad Aarhus 2018, og hun var med til den officielle åbning på Aarhus Rådhus. 

Kronprinsesse Mary vinker til de fremmødte aarhusianere på Rådhuspladsen.

Det næste år kan Aarhus Kommune og resten af Region Midtjylland nemlig kalde sig Europæisk Frivillighovedstad Aarhus 2018, hvor man gennem hele året vil fejre og udvikle frivilligheden. 

Søndag eftermiddag var østjyderne inviteret til folkelig åbningsfest i Ridehuset ved siden af byens rådhus, inden den mere officielle del foregik på den anden side af gaden efterfølgende.

00:56

VIDEO: Her kan du se mere om frivillighedsåret, som uofficielt blev skudt i gang i Ridehuset i Aarhus søndag eftermiddag.

Luk video

Frivillighovedstadsåret betyder, at Region Midtjylland og Aarhus Kommune i høj grad vil samarbejde om at fejre og synliggøre de mange forskellige frivillige indsatser og fællesskaber, som findes overalt i regionen. Blandt andet vil man i løbet af året afholde et folkemøde for frivillighed.

Læs også Aarhus fejrede ildsjæle forud for år i frivillighedens tegn

Et år med mange arrangementer

- Der bliver et hav af forskellige arrangementer, hvor vi får lejlighed til at hylde frivilligheden og alle de mange mennesker, der gør noget for andre, og så også hente inspiration ind fra hele verden til, hvordan man som by og region kan blive endnu bedre til at sætte rammerne for frivillighed, siger Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, og fortsætter:

Læs også Frivillige knokler i succesfuld basketball-klub

- Selvom der er mange frivillige, vil vi gerne have endnu flere til at yde et stykke frivilligt arbejde, og noget af det, vi ved, der skal til, er, at de bliver spurgt, så vi vil bruge året på at spørge aarhusianerne, om de ikke har lyst til at være frivillige.

01:35

VIDEO: Se interview med Jacob Bundsgaard om frivillighedsåret i Aarhus.

Luk video

Udover at hylde de frivillige vil samarbejdet om Frivillighovedstad 2018 også fokusere på at afprøve nye muligheder for at udvikle velfærd, kultursamarbejde og turisme på tværs af regionen. I Aarhus Kommune vurderes det, at omkring 130.000 personer er frivillige i alt lige fra at være skolepatrulje, være træner i en fodboldklub, arbejde i en lektiecafé eller være frivillig på et vinterherberg.

Læs også Frivilligheden fejres med mandskor og fællesskabssuppe

Borgmesteren er opmærksom på, at der er en grænse for hvilke opgaver, de frivillige har, så de ikke varetager opgaver, som egentlig burde varetages af lønnet personale.

- Der er selvfølgelig også en vigtig diskussion i det her, som vi kommer til at tage i løbet af året om, hvor går grænsen for, hvad man kan bede frivillige om, og hvor er det, at det fagprofessionelle skal tage over, siger borgmesteren.