Erstatning skjult for forgiftede

Ministre tav om mulighed for erstatning til kviksølv-forgiftede

Det var blandt andet produktion af termometre, der fremkaldte kviksølvforgiftningen hos Kamstrup (genrefoto)

Siden 2008 har Claus Hjort Frederiksen og Inger Støjberg kendt til massiv kviksølvforgiftning af arbejdere på termometerfabrikken Kamstrup i Aabyhøj. Men ministrene har fortiet deres viden over for ofre og efterladte, skriver Fagbladet 3F.

Fra 1955 til 1980 blev medarbejdere udsat for livsfarligt arbejdsmiljø, da de lavede termometre med kviksølv på fabrikken Kamstrup i Åbyhøj. Næsten 60 procent af kviksølvmålingerne var over den tilladte grænseværdi.

Ministrene kender til målingerne hos Kamstrup, fordi de stammer fra den undersøgelse, som Claus Hjort Frederiksen selv satte i gang efter Fagbladet 3F's afsløring i maj 2008 af  kviksølv-skandalen på det Daniscoejede Grindstedværket. Flere tidligere ansatte på Grindstedværket har siden fået store erstatninger for kviksølvforgiftning. Med kviksølvmålinger under dem, der er målt på Kamstrup.

Gulvet sejlede i kviksølv
- Pensioneret lektor fra Hygiejnisk Institut ved Århus Universitet Jens Carl Hansen tog mange af urinprøverne fra medarbejderne på Kamstrup.Der var helt klart nogle, der var ramt af kviksølvforgiftning. De sad med deres mandolinfeber og rystede,mens gulvet sejlede af kviksølv, siger han.

En aktindsigt, der har været 18 måneder undervejs, viser, at de to ministre har haft adgang til navne, personnumre og adresser på folk fra Kamstrup med for meget kviksølv i kroppen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen vil ikke svare Fagbladet 3F på, hvorfor han har skjult de for høje målinger for tidligere ansatte på Kamstrup og deres pårørende. Han henviser til nuværende beskæftigelsesminister.

- Selv om kviksølvniveauet i urinen er højt, er det ikke sikkert, at der er tale om en arbejdsskade, eller at det udvikler sig til en skade. At tage kontakt til samtlige tidligere ansatte risikerer at skabe unødig frygt. Jeg vil ikke være med til at skabe unødig frygt, siger Inger Støjberg. 

Administrerende direktør på Kamstrup A/S siden 2007, Per Asmussen, oplyser, at han ikke har været vidende om kviksølvmålinger eller kritik og påbud fra Arbejdstilsynet

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan og stå til rådighed for for eksempel Arbejdsskadestyrelsen, hvis det skulle blive aktuelt. Vi er en åben og ordentlig virksomhed, siger han.