Entusiaster hjalp nybegyndere i gang med snaps-fremstilling

Tirsdag afholdte Aarhus Snapselaug et arrangement, der skulle hjælpe nybegyndere godt i gang med at lave egen snaps

Påsken er lige om hjørnet, og de fleste steder kommer der nok en snaps eller to på frokostbordet. Men hvorfor købe den, når man kan lave den selv?

Aarhus Snapselaug havde tirsdag inviteret til "kom-godt-i gang" arrangement på Folkestedet i Aarhus. Her kunne nybegyndere ud i snapsekunsten lære af erfarne snapseentusiaster.

Det er jo sådan, at hvis man synes, det ikke smager vældig godt lige nu, så skal man bare vente. Så kommer den gode smag.

Jan Kristiansen, snapseentusiast

På mødet blev der delt erfaringer, smagt på de medbragte kryddersnapse, vurderet og diskuteret.

- Jeg har fået rigtig mange nye tips og inspiration til for eksempel at gå i skoven eller gå i haven i stedet for at gå i supermarkedet, siger Steffen Dalsgaard. 

Læs også Kvindelige tømrere er et særsyn: - Jargonen er skrap, men sjov

Tirsdagens arrangement er en del af initiativet Smag på Aarhus, som er et fireårigt natur- og madprojekt, der er støttet af Nordea-fonden, og forankret hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Vi arbejder på, at folk skal lære at bruge af de ting, der er i naturen til noget mere. Man kan jo også drikke ting ude i naturen. Så arbejder vi meget med fællesskaber mellem folk. Det kan man jo se sådan en aften som i aften, hvor hyggeligt folk har det om at sidde og smage på de resultater, de har fået ud af de ting, de har fundet i naturen, siger Lisbeth Jensen, der er projektmedarbejder i Smag på Aarhus.

Gode tips fra entusiaster

Omkring 30 mennesker var mødt op for at få inspiration. Tre af de mest erfarne stillede deres ekspertise til rådighed om alt fra at filtrere og fortynde til trækketider og lagring.

- Det vigtigste, når man laver sådan noget snaps, så skal man sørge for, at tingene bliver helt dækket af med alkohol, ellers så begynder det at smage dumt, siger Jan Kristiansen, der er snapseentusiast.

Læs også Lastbil i vanvittig overhaling: Nu reagerer politiet på video

Når ingredienserne er godt dækket af brændevin, så skal de trække i en rum tid – det kan være alt mellem nogle timer til flere måneder. Men derefter kommer det sjove ifølge Jan Kristiansen. Nemlig tilsmagningen.

- Det værste, man kan gøre, det er at opgive. Det er jo sådan, at hvis man synes, det ikke smager vældig godt lige nu, så skal man bare vente. Så kommer den gode smag. Og hvis den ikke gør det, så kommer man bare noget mere af noget andet i. Så kalder man det bjesk, og så kan man bruge den som værtindegave, siger Jan Kristiansen.

Se Jan Kristiansens gode tips til dig, der gerne vil lave din egen snaps i videoen herunder:

02:07 Luk video