Enker svigter valgsteder

Når manden dør, dropper kvinder at stemme

Man kan altid brevstemme, hvis turen ned i stemmelokalet er for strabadsiøs.

Det hjælper at være to, når krydset skal sættes. Derfor bliver mange enlige ældre hjemme på valgdagen. Når manden dør, dropper konen nemlig at stemme, viser ny forskning.

Nu vil formanden for ligestillingsudvalget i Aarhus Kommune, Lotte Cederskjold vil have enkerne ned i stemmeboksen til kommunalvalget i november. 

- Det er så vigtigt, at vi får stemmeprocenten op til næste valg. Alle skal ned og stemme, uanset om de vil stemme blankt, blåt eller rødt. Derfor skal vi sikre os, at de enlige ældre får et tilbud om at brevstemme eller får et lift ned til det nærmeste valgsted. For det er sjovere at stemme, når man er to eller flere om det, siger Lotte Cederskjold.

Det er især de enlige ældre over 80 år, som holder sig hjemme på valgdagen. Årsagen er, at kvinder oftere end mænd oplever at være alene i alderdommen.

Det er nemlig sådan, at mænd ofte gifter sig med yngre kvinder, samtidig med de fleste mænd levere kortere end deres hustru. 

- De enlige ældre skal også med. Derfor håber jeg, at vi i indsatsen for en større valgdeltagelse kan få lavet tiltag, som har ekstra fokus på, at få de enlige ældre ud at stemme, siger Lotte Cederskjold.

Kvinderne stemmer samlet set mere end mænd gennem det meste af livet. Men mellem 60 og 70 år bytter mænd og kvinderne plads.