Enhedslisten klar til historisk opstilling i Randers

For første gang nogensinde stiller Enhedslisten op til byrådsvalget i Randers. Beslutningen deler baglandet

Foto: Annelene Petersen / David Leth Williams - Scanpix

1 af 2

Når randrusianerne skal stemme ved det kommende byrådsvalg, kan de for første gang nogensinde sætte kryds ved Enhedslisten. Partiet har netop besluttet at stille op i Randers.

Beslutningen har ikke været let, erkender Frede Kirkholm Nielsen, Enhedslistens kontaktperson. Det er nemlig ikke et enigt bagland, som står bag opstillingen.

- Vi har diskuteret sagen på en række medlemsmøder, og så har vi til sidst stemt om det. Der var nogle, der stemte ja til forslaget, og andre stemte nej, siger Frede Kirkholm Nielsen til TV 2 I ØSTJYLLAND. 

Læs også Byrådsuro: Politiske rivaler tørnede sammen på TV

Venstrefløjen er i forvejen repræsenteret i Randers Byråd ved Beboerlisten, Velfærdslisten og SF. Enhedslistens opstilling bunder ikke i utilfredshed, understreger Frede Kirkholm Nielsen.

- Der blev på medlemsmødet givet udtryk for, at man var særdeles tilfreds med det arbejde, som Beboerlisten og Velfærdslisten hidtil har lavet i byrådet. Så det er ikke utilfredshed med det arbejde, som Beboerlisten og Velfærdslisten har lavet, som gør, at Enhedslisten stiller op som selvstændigt parti, siger han.

Frede Kirkholm Nielsen mener, at Enhedslistens opstilling styrker den samlede venstrefløj i Randers.

Læs også Byrådsmedlem frikendt for at huse flygtninge

- Vi står stærkt på landsplan, og det, tror jeg, kan smitte af i Randers. Jeg tror, at venstrefløjen samlet set kan få flere stemmer med Enhedslistens opstilling, siger han. 

Partiets mål er at få mindst et sæde i Randers Byråd.

Det er for tidligt at spå om Enhedslistens muligheder i Randers, siger Roger Buch, valgforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han mener, at Enhedslisten henvender sig til den samme vælgergruppe som Beboerlisten, Velfærdslisten, SF og Socialdemokratiet.

Læs også Giftigt byrådsklima får embedsfolk til at flygte fra Randers

- Der er altid en fare ved, at der er mange om buddet - at der bliver stemmespild, siger Roger Buch. Han peger i samme åndedrag på, at stemmespild kan elimineres ved, at partierne indgår valgforbund. 

Beboerlisten og Velfærdslisten har højtprofilerede frontfigurer i skikkelse af Bjarne Overmark og Kasper Fuhr Christensen.

- De er svære at bide skeer med. Enhedslisten er nødt til at finde kandidater, der kan matche de to, siger Roger Buch.

Næste års kommunalvalg foregår tirsdag den 21. november. 

02:42

VIDEO: Stribevis af embedsfolk og kommunaldirektører har gennem de seneste år forladt Randers Kommune. Den hårde tone i byrådet får skylden.

Luk video