En uønsket krabat

Biologer frygter den kinesiske uldhåndskrabbe

Den kinesiske uldhåndskrabbe er blandt de mest uønskede dyr i den nordeuropæiske natur. Nu kan den være på vej til Østjylland.

I flere vestjyske vandløb har krabben allerede etableret sig, og for få dage siden fangede en lodsejer på Fyn et eksemplar. Det er dårlig nyt for de østjyske åer og vandløb, lyder meldingen fra Morten Vissing, der er biolog i Aqua i Silkeborg. 

- Sandsynligheden for at krabben dukker op i Østjylland er vokset betydeligt, efter man har fundet dem i Kattegat, siger Morten Vissing til Go' Aften Østjylland.

Den værste slags

Uldhåndskrabben er blevet betegnet som en af de 100 værste invasive dyrearter i verden. Alene i Tyskland er de økonomiske konsekvenser af uldhåndskrabbens indtog blevet gjort op til ca. 600 millioner kroner. 

- De bliver meget talrige, og så graver de meget i bredderne ved åløbene og kan simpelthen underminere dem, så de styrter sammen, siger Morten Vissing.

Truer dyrelivet

Men det er ikke kun landskabet, der trues af uldhåndskrabben. En lang række fisk og dyrearter er truede, fordi krabben ganske enkelt æder føden fra de andre dyr.

- De lever af det vi har i bunden af fødekæden, og det er der jo rigtig, rigtig mange dyr, der gør. Så hvis den bliver lige så talrig, som den er i f.eks. Elben i Tyskland, jamen så æder de hele fødegrundlaget for de andre arter i vandløbene, siger Morten Vissing.

I Go' Aften Østjylland kan du høre meget mere om den kinesiske uldhåndskrabbe, og hvad den potentielt kan bruges til. Det er mandag kl. 18.30, 20.30 og 23.30.

Du kan også se interviewet i klippet herover.

auh

playNy covid-bemanding betyder aflyste operationer

COVID-19 corona test forum horsens

Se tallene: Så mange nye er smittede i din kommune

AUH Danmarks bedste

play Universitetshospital opgraderer: Fast bemanding til covid-patienter

Coronatest Region Midt 20.08.2020

Corona-opdatering: 1603 nye smittede med coronavirus

efterlysning_roveri_randers (1)

15-årig overfaldet: Nu efterlyser politiet mistænkt for røveri

Retten i Aarhus

26-årig fængslet for overfald på svenskere foran legeland