Én Mads, et plejecenter, en nat, 42 svage ældre

De 42 beboere på Rønde Plejehjem i Syddjurs må nøjes med en nattevagt

- Jeg mener, det er forsvarligt, men 8 ud af 10 vil nok sige, at det er det ikke.

Mads Brændgaard elsker sit arbejde. Men han er klar over, at der nok sker noget suspekt om natten på Rønde Plejehjem på det sydlige Djursland.

Mads er nattevagt. Når han er på arbejde, er han ansvarlig for 42 ældres ve og vel, og det er det højeste antal beboere per nattevagt i hele Østjylland.

Den 55-årige SOSU-hjælper har mellem 80 og 100 tilsyn hver nat. Det vil sige, at Mads lister ind på de enkelte stuer og tjekker, at beboerne er i live og ligger i deres seng.

De mange tilsyn skal klares samtidig med kaldene fra kaldeanlægget.

- Det er hektisk, og jeg har rigeligt at lave. Selvfølgelig kan det være hårdt, men sådan er situationen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan er bemandingen på plejehjemmene i Syddjurs om natten

Møder før tid for at læse journaler

Det er ønsket om at gøre en forskel for de ældre, der driver Mads Brændgaard. 'Du skal leve for arbejdet, og ikke arbejde for at leve', siger Mads, der tjener 19.100 kroner om måneden.

Han kan altid findes på plejehjemmet mellem en halv og en hel time før, han skal møde ind.

- Så går jeg ind og læser journalerne for de beboere, der er sket noget med. Det er der ikke altid tid til i en nattevagt. Kaldene begynder få minutter efter, jeg er mødt ind, fortæller Mads. 

quote Der er nætter, hvor jeg går hjem og har dårlig samvittighed. Det kan være, at der er smuttet et bleskifte.

Mads Brændgaard, nattevagt, Rønde Plejehjem

Op mod 80 procent af beboerne på plejehjem har en form for demenssygdom, viser undersøgelser. To af de mest hyppige symptomer på demens er angst og søvnløshed, og det kommer også til udtryk på Rønde Plejehjem.

- Hvis de er vågne og urolige, så må man prioritere. Hvis fru Hansen kalder, og jeg ved, at fru Hansen har en sengehest, så hun ikke kan falde ud, så må hun vente nogle minutter. Det nytter ikke noget at stresse over det, siger Mads Brændgaard.

Hver nat klokken 3 kommer de udekørende nattevagter og hjælper med at vende tunge beboere. De udekørende kan også tilkaldes, hvis det hele brænder på, men ellers er Mads alene med de 42 svage og ofte syge ældre.

Fakta om demens

Bleskifte kan smutte i farten

Humor. Det er et redskab, Mads ofte tager i brug. Det gælder om at tage tingene med et smil, lyder det.

- Jeg har haft en maniodepressiv, der sagde ’Jeg slår din kone ihjel’. Så sagde jeg: ’Tusind tak, så skal jeg nok gøre dig en tjeneste en anden dag’. Han kunne rydde tre afdelinger, når han var oppe at køre, fortæller Mads.

quote Det er ikke i orden. Hvis jeg var alene med 42, ville jeg dælme føle mig presset.

Jette Jørgensen, fællestillidsrepræsentant for FOA for ældreområdet i Syddjurs

Han kunne dog alligevel godt tænke sig en nødknap, som personalet eksempelvis har på psykiatriske afdelinger.

- Jeg er kun blevet slået én gang i de 8 år, jeg har været der, men du kan aldrig beskytte dig 100 procent. Det kunne også være rart med en nødknap, hvis man falder ned af en trappe. Det er jo kun mig, der er der, siger Mads Brændstrup.

Han behandler med egne ord de ældre, som han gerne selv vil behandles, når han bliver gammel. Derfor er det heller ikke rart, hvis han ikke får nået det, han skal, i løbet af en vagt.

- Der er nætter, hvor jeg går hjem og har dårlig samvittighed. Det kan være, at der er smuttet et bleskifte, hvis der har været rigtig travlt, siger han.

FOA-repræsentant: Vi brænder ud

Rønde Plejehjem ligger 'på grænsen af, hvad der er rimeligt', mener Birgitte Antonsen, der er områdeleder for plejeboligerne i Syddjurs. Ellers synes hun, det ser fornuftigt ud med bemandingen på plejehjemmene i Syddjurs.

Fornuftigt er dog ikke det ord, Jette Jørgensen forbinder med situationen på plejehjemmene i Syddjurs. Hun er fællestillidsrepræsentant for FOA for ældreområdet i Syddjurs og klar i mælet, når det gælder Rønde Plejehjem.

quote Jeg ved, vi kan gøre det bedre.

Jan Fischer (S), formand, Ældreudvalget, Syddjurs Kommune

- Det er ikke i orden. Det er utrygt at være en enkelt nattevagt med 42 beboere. Hvis man skal have hjælp til noget, skal man have hjælp udefra, og det tager tid, før de kommer, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg var alene med 42, ville jeg dælme føle mig presset og gå hjem med dårlig samvittighed.

Ifølge Jette Jørgensen er normeringen generelt for lav på plejehjem - og det gælder både dag og nat.

- Det er alle steder, vi går hjem og føler, at vi ikke har gjort det, vi ville. Det er også derfor, vi brænder ud, siger hun.

Der er hjælp på vej

Jan Fischer (S) er ikke stolt af bemandingen på Rønde Plejehjem om natten. Han er formand for ældreudvalget i Syddjurs Kommune. 

- Jeg ved, vi kan gøre det bedre. Jeg er tryg ved vores kommune, men vi er ikke i tvivl om, at vi skal kigge på det her.

quote Jeg gider sgu' ikke gøre rent. Jeg er der for de ældre.

Mads Brændgaard, nattevagt, Rønde Plejehjem

Syddjurs Kommune har fået 4,5 millioner i puljepenge fra staten i forbindelse med finansloven 2018. De skal blandt andet bruges til en ekstra nattevagt på Rønde Plejehjem, lyder det fra Jan Fischer.

- Vi vil indstille til, at der kommer en ekstra nattevagt, og jeg er overbevist om, at den indstilling bliver fulgt, siger han.

Puljepengene skal også bruges til at ansatte cirka 10 sosu-hjælpere og en sygeplejerske til hjemmeplejen, fortæller formanden for ældreområdet.

En ekstra nattevagt på Rønde Plejehjem vil dog ikke nødvendigvis give mere omsorg til de ældre, mener den faste nattevagt, Mads Brændgaard.

- Hvis én kan klare 42 beboere, og der bliver ansat en ekstra nattevagt, så vil der også komme ekstra opgaver. Så skal man måske gøre rent om natten, og det gider jeg sgu’ ikke. Jeg er der for de ældre, siger han.

Gennemsnitligt er der 20,4 plejehjemsbeboere per nattevagt i TV2 ØSTJYLLANDS sendeområde.

Her kan du se, hvordan det ser ud med bemandingen på plejehjemmene i din kommune. 

 

corona test

Næsthøjeste smittetal: Yderligere 1367 coronatilfælde i Danmark

Vangdalen Randers

Stribevis af småbrande: Beboere frygter det går galt

Breaking
corona test podning

Styrelse: Flere skal selvisoleres og testes efter tæt kontakt til smittet

Sigurd har siden april været igennem diverse undersøgelser for at få svar på, hvad han fejler

Hvad er der galt med min baby? Mor søger hjælp

Anne-Mette Jensen blev onsdag udsat for et tricktyveri

Anne-Mette udsat for tricktyv - men så tog en gruppe mænd affære

retten_i_randers_udefra_forfrafoto_stjyllands_politijpg.jpg

Tiltale: Tilbød at slette skattegæld - men det hele var bedrag