Efterladte kræver undskyldning

Efterladte til to døde Grenaa-fiskere kræver undskyldning

- For at vi kan komme videre i vores liv, vil vi gerne have en undskyldning. Er det ikke det mindste man kan forlange?, siger Marianne Pedersen, der mistede sin far og sin bror i ulykken til TV 2 | Østjylland.

De to fiskeres kutter blev sejlet ned af en svensk coaster tirsdag den 18. januar om aftenen, hvorefter en større redningsaktion blev sat i gang.

Men på grund af en intern kommunikationsfejl i SOK blev den lokale redningsstation i Grenaa først alarmeret mere end en time efter ulykken indtraf. Efter 40 minutter ankom en helikopter til ulykkesstedet, men på det tidspunkt skulle det vise sig, at det var for sent at redde de to fiskeres liv.

Redningsstationen i Grenaa råder over en hurtigtsejlende redningsbåd, der ville have været i stand til at nå ulykkesstedet i Kattegat efter et kvarters sejlads. Men redningsstationen blev først alarmeret mere end en time efter ulykken.

De efterladte mener, at det måske kunne have reddet livet for den ene af de to omkomne fiskere, hvis redningsbåden var blevet alarmeret i tide.

SOK understreger, at man beklager fejlen, men afviser at komme med en decideret undskyldning:

- I ordet "undskyld" ligger ordet "skyld. Og selve skyldsspørgsmålet, for at ulykken sker og de to fiskere derved omkommer, det er Søfartsstyrelsens Opklaringsenhed ved at undersøge. Vi har en redningsoperation som går rigtig godt, bortset fra en menneskelig fejltagelse, der gør, at redningsbåden ikke kommer med i redningsoperationen, siger Kommandør Lars Henrik Hansen fra Søværnets Operative Kommando.