Efter ti år med busbørn: Vi har ikke et samlet overblik

Stor uenighed om effekten af at henvise tosprogede børn til en skole langt fra hjemmet

01:48

Ordningen med at sende tosprogede børn rundt på forskellige skoler i Aarhus koster årligt Aarhus Kommune 12 millioner kroner.

Det er spild af skattekroner, mener Enhedslisten.

- Det er ren symbolpolitik. Det har ikke nogen effekt. Det er at gøre børnene en bjørnetjeneste, siger Maria Sloth, byrådsmedlem, Aarhus Kommune, Enhedslisten.

Læs også Hanin blev for 10 år siden sendt i skole langt fra sit hjem

Det afviser Socialdemokraterne.

- Jeg tror, at det har en gavnlig effekt, siger Peder Udengaard (S), byrådsmedlem, Aarhus Kommune.

Men ifølge en ekspert er det hverken til at sige, om pengene er givet godt ud, eller om de kunne være brugt bedre.

- Der er børn, der har været glade for det, men også børn der har haft det hårdt med det. Udfordringen er, at vi ikke har et samlet overblik, siger Line Daugaard, lektor, Via University College, Aarhus.

Lige nu er flere forskere i gang med at lave en undersøgelse, der ser på, hvordan børnene klarer sig fagligt og socialt.

Læs også Mor til tre frygter for skolestruktur

At der ikke er lavet forskning på området, siden ordningen begyndte for ti år siden, får ikke socialdemokraterne til at skifte holdning.

- Det er ikke ensbetydende med, at det ikke har en effekt. Det er indlysende, at tager man en gruppe af børn og unge, der er dårligt sprogligt stimulerede og sætter dem ind i et miljø, hvor der i langt højere grad bliver talt dansk, så har det en gavnlig effekt, siger Peder Udengaard.

Enhedslisten derimod mener, at ordningen bør stoppes, og at de 12 millioner kroner bør gå til børnenes læring og ikke til busser.

Øverst kan du se hele indslaget om ordningen med børn, der bliver fragtet til skoler langt fra, hvor de bor.