Efter kritik af busselskab: Nu er alt blevet meget bedre

Tidligere i år stod buschaufføren Henrik Boysen frem med en kritik af sin arbejdsplads, som pressede ham hårdt

02:10

Det var en presset buschauffør, som TV2 ØSTJYLLAND mødte i august i år.

- Det er min opfattelse, at man ikke tager hensyn til mennesket mere. Og det er alle brancher, uanset hvor vi er. Vi ender som maskiner, sagde Henrik Boysen dengang, da vi mødte ham på hans arbejdsplads, Aarhus Sporveje.

Hvis jeg er forsinket, så er jeg forsinket i dag. Det tager jeg ikke så helt så højtideligt mere. Det tager den tid, det tager.

Henrik Boysen, buschauffør

Henrik Boysen kører fast aftenruten på linje 1A mellem Lystrup og Holme og Skåde. Han mente, at stramme køreplaner pressede ham og andre chauffører, så meget at de ikke kunne følge med.

- Køreplanerne er efter min mening blevet for stramme. Der er blevet skåret så langt ind til benene med vores køreplaner, at der ikke er mere at give af. Det er frustrerende, sagde Henrik Boysen til TV2 ØSTJYLLAND i august i år.

Læs også Minuttyranni presser buschauffør til at køre over for rødt

Til sidst blev Henrik Boysen så presset på sit arbejde, at han gik ned med stress, og i januar i år blev han ramt af en blodprop.

- Jeg har nok ikke villet erkende, at jeg var stresset. Jeg havde sorte rande under øjnene og spiste kun én gang om dagen, og det var om natten, når jeg kom hjem fra arbejde . Min datter sagde også til mig, at jeg så stresset ud.

Afstresser med spil

I dag går det dog bedre for Henrik Boysen. Han har kun få skavanker med sin krop, og så er han begyndt på arbejde efter at være sygemeldt med sin blodprop. 

De synes, det var godt gået, at der var nogen, der virkelig turde stå frem. Det var lige før, jeg var oppe i den syvende himmel, fordi jeg nu var helten i firmaet.

Henrik Boysen, buschauffør

- Det er simpelthen blevet en fryd at køre. Og hvis jeg er forsinket, så er jeg forsinket i dag. Det tager jeg ikke helt så højtideligt mere. Det tager den tid, det tager, siger Henrik Boysen til TV2 ØSTJYLLAND, fire måneder efter han udtalte kritik af sit arbejde.

Han har desuden fundet den gyldne løsning til, hvordan han kan få ro, hvis de stressende tanker fylder for meget:

- Det, der afstresser mig, er, når jeg sidder med min iPad og spiller. Så kobler jeg af, og så er verden væk. Jeg synes, det er rimelig sjovt, og jeg kan godt sidde i flere timer og spille, fortæller han. 

Henrik Boysen er i dag begyndt på arbejde efter at være sygemeldt med en blodprop.

Siden det første indslag om Henrik Boysen i august er han også blevet mødt af mange positive kommentarer fra både passagerer og kolleger.

- Den respons, jeg fik fra mine kolleger, hold da ferie, mand. Det havde jeg ikke lige regnet med. De synes, det var godt gået, at der var nogen, der virkelig turde stå frem. Det var lige før, jeg var oppe i den syvende himmel, fordi jeg nu var helten i firmaet, siger Henrik Boysen.

Læs også Buschauffører frygter fyreseddel: Vi tør ikke melde os syge

Der er sket forbedringer

I det tidligere indslag med Henrik Boysen mente den administrerende direktør, Finn Mikkelsen, ikke, at der var noget problem med hans medarbejdere, men fire måneder senere fortæller Bjarne Larsen, der er HR-chef, at der er sket forbedringer siden sidst.

- Vi er ikke kommet i mål, men vi har fået igangsat en proces, og det håber vi at komme i mål med, men der er sket nogle ting, så vi får det hele til at spille bedre sammen, siger HR-chef i Aarhus Sporveje, Bjarne Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

00:59

Der er startet en god dialog op med medarbejdere, der bliver stressede elelr syge, mener Bjarne Larsen, der er HR-chef i Aarhus Sporveje.

Luk video

Han påpeger, blandt andet at Aarhus Sporveje er blevet bedre til at gå i dialog med medarbejdere, hvis der opstår et problem som stress eller sygemeldinger:

Det kan være svært at acceptere, at man er forsinket, men det er vilkår, vi er nødt til at arbejde med. Sådan er det at køre i Aarhus

Bjarne Larsen, HR-chef i Aarhus Sporveje

- Specielt, når man har været syg eller har haft meget fravær, så har vi fået en bedre struktur på det og en bedre måde at snakke om tingene. Jeg tror, at det lige skal trænge ud i organisationen, inden den enkelte chauffør kan mærke det, men på det overordnede plan har vi ramt noget, som bliver bedre, siger Bjarne Larsen. 

Han mener dog, at det stadig er op til de enkelte buschauffører at mærke efter, før de bliver ramt at stress.

- Vores budskab til chaufførerne er, at de hverken kan køre over, igennem eller under de øvrige trafikanter, så de er underlagt de samme betingelser. Det kan være svært at acceptere, at man er forsinket, men det er vilkår, vi er nødt til at arbejde med. Sådan er det at køre i Aarhus, siger Bjarne Larsen.

VIDEO: Se det tidligere indslag om Henrik Boysen herunder: 

02:55

VIDEO: For Henrik Boysen blev det en overgang for meget med alt for stramme køreplaner i jobbet som buschauffør.

Luk video