Ecstasysag for Højesteret

Videoafhøring af amerikansk narkogangster kommer nu for Højesteret - igen

Endnu engang bliver Højesterets dommere rodet ind i en ecstasysag fra Aarhus. Denne gang er det spørgsmålet om videoafhøring af et vidne, der lander hos landets øverste domstol.

Det er de dømtes forsvarsadvokat, der vil undgå videoafhøring af en amerikansk narkogangster i den langstrakte ecstasysag.

- Vi har netop fået tilladelse til at indbringe spørgsmålet for Højesteret, fortæller advokat Michael Juul Eriksen, der er forsvarer i sagen.

Højesteret har tidligere været inde i sagen, da det efter en omgang juridisk tovtrækkeri blev tilladt at føre fire amerikanske vidner. Vidner, der i USA har indgået en aftale om strafnedsættelse, hvis de medvirker til at få andre dømt i sagen.

Piller gemt i bordben

Sidste år blev tre mænd ved Retten i Aarhus idømt henholdsvis 10, 10 og fem års fængsel i sagen, der drejer sig om udsmugling af en kvart million ecstasypiller til USA.

Pillerne var skjult i bordben til tv-borde.
I første omgang var mændene ellers blevet frifundet, da retten ikke ville tillade brugen af de amerikanske vidner. Men da der blev givet grønt lys fra Højesteret, kom sagen til at køre forfra, og det endte med en dom.

Dommen blev anket til landsretten, og i forbindelse med ankesagen har landsdommerne bestemt sig for at tillade en videoafhøring af et af de amerikanske vidner. Et vidne, som ikke mødte op i byretssagen.
 
- Det er jo et vidne, som belaster vores klienter. Men hvis han skal afhøres, så vil jeg også have mulighed for at gå til ham. Det kan man ikke på samme måde, når det foregår over video, siger Juul Eriksen.

Stadig på fri fod

Planen er, at vidnet, der er en amerikansk narkogangster, skal afhøres via en videoforbindelse til New York, men det forsøger forsvarsadvokaterne i sagen altså nu at få stoppet. 

Selv om de tre mænd er idømt strenge straffe ved byretten, er de på fri fod. Både by og landsret har nemlig bestemt, at de ikke skal varetægtsfængsles frem mod afgørelsen af ankesagen.

Sagen er en langstrakt affære. Første gang, den kom for retten, var tilbage i slutningen af 2006. Senest har landsretten valgt at udsætte de resterende retsmøder til januar 2012.