Dyrker insekter

Forskere har lavet insektlandbrug

Billedet til venstre viser fårekyllinger og forskellige biller fra en hollandsk producent. Til højre melbille-larver fra Teknologisk Institut i Aarhus.

Lige nu er forskere i Aarhus i gang med at lave et landbrug. Ikke med køer og grise, men med larver og kryb.

Landbruget kaldes et mini life stock, og idéen er at finde ud af, hvordan rester fra fødevareindustrien kan omdannes til protein fra insekter i stedet for at ende som dyrefoder eller som biogasforbrænding.

- Insekter indeholder mellem 40 og 60 procent protein, og det er noget, man kan bruge i fødevareindustrien, fortæller konsulent fra Teknologisk Institut i Aarhus Lars-Henrik Lau Heckmann til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han mener dog ikke, at danskerne kan forvente at møde en larvebøf i køledisken i den nærmeste fremtid, da insektproteinerne mest bruges i forarbejdede fødevarer.

En af fordelene med insektlandbrug er, at der skal bruges langt mindre plads end i normalt landbrug.

- Arealet en ko skal bruge for at producere et ton protein er 10 gange så stort som med insekter, forklarer Lars-Henrik Lau Heckmann.

Og der kan blive brug for mere effektive måder at skaffe protein i fremtiden. FNs landsbrugs- og fødevareorganisation forventer, at efterspørgslen på protein fra dyr vil stige med 70 procent frem mod 2050.

- Det kan også godt gå hen og blive et problem i Danmark. Selvom vi har meget landbrug, påvirkes vi også af efterspørgslen i resten af verden, siger han.

Den 13. november afholder Teknologisk Institut i Aarhus konferencen "Insects - a new driver in the bioeconomy", hvor mulighederne for insektlandbrug skal drøftes.