Dumper i venlighed

Fra top til gennemsnit i erhvervsvenlighed

Et vink med et vognstang. Det er hvad Dansk Byggeri i dag giver blandt andre Skanderborg Kommune.

For i en ny oversigt bedrevet af erhvervsorganisationen selv, falder Skanderborg drastisk på listen over erhvervsvenlige kommuner i landet.

Hidtil har Skanderborg altid ligget højt. I 2012 lå kommunen på en 29. plads, men i 2013 er kommunen faldet 58 pladser til nummer 84 ud af landets 98 kommuner.

- Det kan fx være fordi, der er sket tiltag, som ikke er erhvervsvenlige, for eksempel strenge sociale klausuler, forlængede sagsbehandlingstider og så videre. Men det kan også være fordi, nogle kommuner i den grad har gjort en indsats for at forbedre det lokale erhvervsklima, mens andre har siddet med hænderne i skødet, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Odder også mindre venlig

Også andre kommuner i Østjylland har taget turen nedad, blandt andre Aarhus, Samsø, Norddjurs og Odder. Udover Skanderborg er største dybdespringer, hvis man kalde det det, Odder, som er faldet 56 pladser fra nummer 19 til nummer 75.

 

- Erhvervsvenlighed handler ikke om kommunens størrelse, men om kommunens vilje til at imødekomme de lokale virksomheder, yde dem en god service og ikke indkræve unødvendige skatter og afgifter. Det er mindre kommuner som Brøndby, Faxe og Haderslev gode eksempler på. Tænk, hvor meget det ville forbedre Danmarks samlede konkurrenceevne, hvis flere kommuner udviste lige så stor vilje til at skrue op for erhvervsvenligheden og gøre det nemt at være virksomhed, siger Torben Liborius.

Højst på ranglisten af de østjyske kommuner er Silkeborg, som ligger på plads nummer 19.