'Du kommer ikke ind, du er sort'

Dørmand tiltalt for racediskrimination

Genrefoto

En dørmand er ved Retten i Aarhus blevet idømt en bøde på 1000 kroner for en lørdag aften at have nægtet at lukke flere mænd med mørk hudfarve ind på bodegaen Kurts Mor.

Angiveligt havde stedets ejer givet dørmanden besked på ikke at lade folk med mørk hudfarve komme ind på bodegaen, da der dagen før var blevet stjålet et dankort ifølge P4 Østjylland. Ejeren mente, at tyven var en mand med mørk hudfarve.

Det var forfatteren Tendai Tagarira, som stammer fra Zimbabwe, der i 2012 meldte bodegaen til politiet. Han fortalte, at han var blevet afvist i døren med beskeden "Du kommer ikke ind, fordi du er sort."

Dørmanden er tiltalt for at overtræde loven om forbud mod forskelsbehandling på grund af race. Det er endnu ikke afgjort, om - og i givet fald hvor meget - han skal betale i erstatning.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, en dørmand bliver dømt for diskrimination. I 2009 blev en dørmand fra Odense idømt en bøde på 1000 kroner, efter at han havde afvist fem unge brasilianere.

Dørmanden forklarede, at han havde frygtet reaktionen fra en gruppe ballademagere med indvandrerbaggrund, som han netop havde afvist.

Men han sagde også, at diskoteket havde et uskrevet kodeks for, hvor mange unge med indvandrerbaggrund der måtte komme ind i løbet af en aften.

I april i år blev de københavnske barer Rosie McGee og Australian Bar frifundet for at diskriminere unge med mørk hud, efter TV 2-programmet "Basta" i 2010 med skjult kamera havde vist, at unge med mørk hud blev afvist, mens lyshudede var velkomne.

Anklageren fra Station City i Københavns Politi havde krævet bødestraf på 10.000 kroner.