Dropper lange åbningstider

Randers dropper nu fleksible åbningstider i daginstitutionerne.

Det vil koste en formue, og det er også i høj grad tvivlsomt, om der overhovedet er et reelt behov for udvidede åbningstider i vuggestuer og børnehaver. En række af de kommuner, der allerede har forsøgt sig med aften- og weekendåbent, er således på vej til at droppe det igen, fordi forældrene alligevel vælger at hente deres børn midt eller sidst på eftermiddagen, skriver Berlingske Tidende søndag.

Det er den skeptiske melding fra det kommunale Danmark, efter at en stribe partier på Christiansborg nu stiller krav om længere åbningstider i daginstitutioner og fritidshjem. Det sker med udgangspunkt i statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) nytårstale, hvor han talte om et mere fleksibelt arbejdsliv og mere fleksible vilkår for børnefamilierne. Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen (V) vil nedsætte et udvalg for at undersøge de politiske muligheder på området, og Venstres politiske ordfører Jens Rohde efterlyser, at den offentlige sektor indretter sig på, at Danmark ikke længere er et 8-16-samfund.

- Vores erfaring er, at det er forsvindende få forældre, der benytter sig af de skæve åbningstider, som man mange steder har forsøgt sig med. Men vi skal selvfølgelig følge med udviklingen, og hvis der er et ønske om udvidede åbningstider, er vi klar til at løse den opgave. Men det kræver selvfølgelig, at regeringen dækker de meromkostninger, der er forbundet med det, siger formanden for børne- og kulturudvalget i Kommunerns Landsforening (KL) Bjørn Dahl (V).

Et første groft skøn fra KL viser således, at det vil koste i omegnen af 375 mio. kr. for hver time, man ønsker at udvide åbningstiden i børnehaver, vuggestuer, aldersintegrerede institutioner og fritidshjem.

I Randers Kommune har man fornylig besluttet at droppe de fleksible åbningstider, som gav en række institutioner mulighed for at holde åbent til 17.30. Den ordning blev heller ikke brugt i særlig stor udstrækning og var derfor for dyr, oplyser Tove Schou Petersen (S), medlem af kommunens socialudvalg.

/ritzau/