Drop det kolde gys: Kommune advarer mod giftige alger

Røde alger blomstrer i populær badesø ved Silkeborg

Alger i forskellige afskygninger er ikke kun noget, der giver problemer på hede sommerdage. Også om vinteren kan de klæbrige gevækster vise sig.

Det er lige nu tilfældet i Almindsø ved Silkeborg. Her fraråder Silkeborg Kommune alle - både mennesker og dyr - at stikke fødder eller poter i søvandet. Almindsø er nemlig et yndet badested for vinterbadere. 

Læs også Efter frækt tyveri: Nye påfugle på vej til Randers

Ifølge kommunen er der tale om arten røde alger, som ellers oftest viser sig i sommerhalvåret:

- Når bundvandet bliver hvirvlet op, kan algerne følge med og cirkulere rundet i søen. Vind og vejr kan skubbe algerne sammen lokalt, så de ligger i en bræmme langs med bredden. Når der er is på vandet, ligger algerne indfrosset her, oplyser Silkeborg Kommune på sin hjemmeside.

Læs også Altædende vintergæster: Marker er hvide af svaner

Forgiftning med alger kan give kvalme, opkast og hovedpine, hvis man kommer til at sluge vandet og i mindre grad ved berøring med huden. 

Hvad angår dyr som hunde er det dog en anden sag. Dyr er mere følsomme over for algerne, så det er med at være varsom, lyder opfordringen:

- Hvis hunde bader i vandet og får alger på pelsen, bør de efterfølgende skylles i rent vand, så der ikke er risiko for, at de slikker alger af pelsen.