Drop Beijing - tag til Aarhus!

Universitet vil gerne tiltrække flere kinesiske studerende

02:17

1 af 2

I dag har omkring 150 studerende på Aarhus Universitet kinesisk baggrund. Hvis det står til universitetet, må det tal meget gerne stige i fremtiden.

Derfor forsøger Aarhus Universitet at finde frem til årsagerne til, at unge kinesere vælger at slå sig ned for at tage en uddannelse i Danmark.

Se også: Fra Kina til Aarhus

En undersøgelse, som universitetet har foretaget, peger på, at det blandt andet er et mindre skel mellem rig og fattig, større omtanke for miljøet og lavere tempo i dagligdagen, som virker tillokkende, fortæller Anders Sybrandt Hansen, som er postdoc ved Institut for Kultur og Samfund:

- Kineserne virker til at have en forestilling om Danmark og Skandinavien.. At det er noget andet end for eksempel USA og Kina, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En af de kinesiske unge, der nu studerer i Aarhus er 25-årige Jing Xie. Hun var indtil for halvandet år siden bosat i Schihau-provinsen i Kina, men valgte at flytte tusindvis af kilometre væk fra sit hjemland for at få en uddannelse i Danmark.

I dag læser hun geoscience på universitetet i Aarhus og er enig i nogle af undersøgelsens betragter. Hun nikker genkendende til billedet af, at Danmark er mere 'grønt' end Kina og at kulturen er væsentlig anderledes.

Et af eksemplerne, hun har bemærket i sin hverdag, er måden, hvorpå de studerende tiltaler deres lærer. I Kina sker det med hr., fru og frøken efterfulgt af lærerens efternavn. I Danmark kan hun nøjes med fornavnet.

Selvom tempoet i Danmark er noget langsommere og mindre konkurrencepræget, end det er i Kina, tror Jing Xie ikke, at det skader hendes fremtidsmuligheder. Snarere tværtimod:

- Jeg håber, at jeg får flere muligheder i fremtiden ved at studere her. Måske kan jeg få et bedre job, siger hun.