Dronningen giver ridderkorset til dødssyge Troels Kløvedal

Den 73-årige søfarer fra Ebeltoft hædret med ridderkorset

Troels Kløvedal og admiral Nils Wang, da den 73-årige eventyrer tirsdag blev tildelt Ridderkorset. Foto: Finn Hageman

Foto: Kim Haugaard - Scanpix

Foto: Finn Hageman Pedersen

1 af 3

Dronning Margrethe har benådet forfatter og eventyrer Troels Kløvedal fra Ebeltoft med ridderkorset af Dannebrogordenen.

Ridderkorset blev overrakt af kontreadmiral Nils Wang på Dronning Margrethes vegne.

- Gennem sit forfatterskab, tv-serier, og utallige foredrag har Troels Kløvedal bragt den store verden ind i de danske stuer. Han har været en meget fornem ambassadør for sit land. Jeg har gennem de seneste mange år haft et tæt venskab med Troels, som jeg har lært at kende som et menneske, der udover at nære en stor kærlighed til livet og havet, også nærer en stor kærlighed til sit land, siger kontreadmiral Nils Wang i en pressemeddelelse ifølge tv2.dk

Troels Kløvedal, der har rejst Jorden rundt flere gange med sejlskibet Nordkaperen, er stolt over at modtage den fornemme hæder.

Læs også Kløvedal kåret som æreshåndværker

- Livet har været kærlighed og kildevand, men at få Dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af Admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500 årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, siger Troels Kløvedal i pressemeddelelsen.

Ridderkorset

Kan tildeles danskere og udlændinge for fortjenstfuld civil eller militær embedsgerning, for særlig indsats inden for kunst, videnskab og erhvervsliv eller for virke for danske interesser.

Dannebrogordenen blev indstiftet af Christian 5.i 1671 med baggrund i legenden om det himmelfaldne Dannebrog.

Kilder: Den Store Danske 

Troels Kløvedal afslørede for nyligt i en ny bog, at han ikke har lang tid igen.

Det er lungesygdommen bronkiektasi, men især den sjældne og aggressive sklerosesygdom ALS, der har ramt 73-årige Troels Kløvedal hårdt.

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger han i bogen "Modne Mænd" i et interview, der blev foretaget i juli.

Troels Kløvedals ture med skibet Nordkaperen har gennem årene ført utallige rejseskildringer med sig på tv og i bogform. Det er blandt andet blevet til tre jordomsejlinger med skibet.

De senere år er rejseaktiviteten blevet afløst af blandt andet flere foredrag, men dem har sygdommene tvunget ham til at indstille.

28:33

VIDEO: I programserien 'Mit Andet Jeg' mødte TV 2 | ØSTJYLLAND Troels Kløvedal i november 2015. Se eller gense udsendelsen her.

Luk video