Drone jagter gammel borg

Arkæologerne har fået et nyt våben

03:00

1 af 2

Arkæologer fra Moesgård Museum leder efter en middelalderborg syd for Odder.

Og i jagten på den, har de fået et helt nyt våben: En drone.

Fredag var pensel og ske skiftet ud med moderne teknologi på en mark ved Smederup syd for Odder, da arkæologerne ledte efter en skjult middelalderborg.

Grunden til at man leder efter resterne af en mere end 1.000 år gammel borg skyldes et lille notat fra 1800-tallet, der nævner, at der var en borg i området.

- Det er ikke meget, vi har at gå efter, og det er et kæmpe stort område, hvor den potentielt set kan være, så vi tager alle kneb i brug, siger Lars Krants, der er overinspektør på Moesgård Museum.

Se: Runesten flytter ind

Arkæologerne har lavet geofysiske prøver af jorden, men de gav ikke et entydigt svar, og derfor sættes dronen nu ind i jagten på at finde borgen.

Når dronen er i luften tager den stilbilleder hvert sekund, og når de sendes til en computer, kan der skabes en 3D-model af området.

- Hvis man er heldig, kan man se meget små nuanceforskelle i landskabet, som måske kan antyde, hvor der har været en voldgrav eller en borgbakke, også selvom den måske er fuldstændig bortgravet i dag, siger Lars Krants.

Fredag var dronen i luften, og computeren har nu fået alle billederne, så nu er der ikke andet at gøre for arkæologerne end at vente på, at computeren er klar med 3D-modellen af området.

Du kan se mere om jagten på middelalderborgen i indslaget over artiklen.