Drabsvideo bliver delt på nettet – Østjyllands Politi skal lede efterforskningen

Østjyllands Politi skal stå for efterforskningen af drabs-videodelingerne fra Marokko, hvor både en dansk og en norsk kvinde blev dræbt.

Den 17. december 2018 blev danske Louisa Vesterager Jespersen (tv.) og norske Maren Ueland fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko. Nu florerer drabsvideo på nettet. Foto: Ritzau Scanpix

Den 17. december 2018 blev danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko.

Fire personer er hovedmistænkte for at have begået drabene og samtidig optaget en video af det.

Læs også Mulige fejl i efterforskning af voldtægt: Politidirektør overrasket

En video, som politiet i hele Danmark de seneste dage har fået flere anmeldelser om, at personer deler online særligt på Facebook - herunder også i Østjylland. Noget, der kan vise sig at være strafbart. 

Vi har påtaget os opgaven og går i gang med at løse den med det samme.

Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør, Østjyllands Politi

Fredag eftermiddag har Statsadvokaten i Viborg besluttet, at Østjyllands Politi skal stå for koordineringen af efterforskningen af disse videodelinger.

- Vi har påtaget os opgaven og går i gang med at løse den med det samme, siger Klaus Arboe Rasmussen, der er chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Tidligere i denne måned blev Louisa Vesterager Jespersen bisat fra Fonnesbæk Kirke i Ikast. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

Videodelinger kan være strafbare 

Østjyllands Politi kan endnu ikke sige noget om delingernes omfang i Østjylland, da de lige nu er ved at danne sig et overblik over sagerne fra hele landet, og hvor alvorlige de er. 

- Vi skal finde ud af, om videodelingerne kan være strafbare på grund af indholdet deri. Det er meningen, at vores efterforskning skal vise, om det er en overtrædelse af straffeloven. Vi vil derfor nu gå i gang med en koordination på tværs af politikredsene, siger Klaus Arboe Rasmussen.

Læs også Danske Spil efterlyser flere millionærer

Indtil da lyder opfordringen fra Østjyllands Politi, at man skal undgå både delinger og at se videoen.

- Hvis man modtager videoen, så anbefaler vi, at man sletter den med det samme. Det kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for både børn og voksne at se den. Vi er bekendt med, at videoen florerer blandt skolebørn, og vi opfordrer derfor også forældrene til at tage en snak med deres børn om, at man skal lade være med at dele videoen med andre, siger Klaus Arboe Rasmussen.

00:43

VIDEO: Budskabet fra Østjyllands Politi er, at man ikke dele videoen. 

Luk video

Højst sandsynligt ulovlige 

På Københavns Universitet er Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet, dog ikke så meget i tvivl. Ifølge ham er det efter alt at dømme ulovligt.

Han henviser til straffelovens paragraf 264 d. Den siger, at det er strafbart at videregive billeder af en person "under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden".

Læs også Mand stukket med kniv under røveriforsøg i DSB-tog

- Der er god grund til at antage, at dette er tilfældet i en sammenhæng som den foreliggende, skrev han torsdag i en mail til Ritzau.

Flere steder i Marokko har lokale beboere fordømt drabene på Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde. Foto: Fadel Senna - Ritzau Scanpix

Børnene bliver draget af det

Men hvorfor deler man overhovedet en video som denne? 

Jonas Ravn, der er projektleder ved Center for Digital Pædagogik, har et bud på, hvorfor unge vælger at dele materiale som dette, der kan være krænkende, på sociale medier.  

Der er en form for 'shock value' i at dele noget voldsomt materiale. Når de selv har set det, så synes de også, at deres bekendte skal se, hvor vildt det er.

Jonas Ravn, projektleder, Center for Digital Pædagogik

- Der er en form for 'shock value' i at dele noget voldsomt materiale. Når de selv har set det, så synes de også, at deres bekendte skal se, hvor vildt det er, og i det sekund får de ikke lige overvejet, om det er en god ide rent juridisk og etisk, siger han.

Forældre kan tage dialogen op med børnene

Ulovligt eller ej. Jonas Ravn påpeger, at man ved at dele videoen kan påtvinge andre at se noget, som de måske egentlig ikke har lyst til, da de måske ser videoen uden at vide, hvad det reelt er, de åbner. Derfor skal man tænke sig en ekstra gang om - også rent etisk. 

Jonas Ravn forslår derfor, ligesom Østjyllands Politi, at forældrene åbner en dialog omkring emnet med børnene for at stoppe delingerne.

- Vi har haft lignende andre sager i medierne, så jeg tænker, det er oplagt, at tage nogle af de sager og snakke med børnene om dem, men det er vigtigt at gøre det på en måde, så man fjerner interessen, siger han.

Læs også Dømt for at håndtere over 800 kilo hash