Dommen er faldet: Slut med kvindesvømning i Gellerup

Byrådet i Aarhus har besluttet, at kvindesvømning i Gellerup Badet er fortid

Wissal El-Arid er netværkskoordinator i Brabrand og en af de kvinder, der benytter sig af tilbuddet. Hun mener, at forbuddet mod kønsopdelt svømning gør stor skade. Ifølge hende får det kvinder i Gellerup til at stoppe med at motionere.

Der skal være lige adgang for alle i svømmehallernes offentlige åbningstid, og hvis man ønsker at svømme sammen kun som en gruppe kvinder, må det ske i forenings-regi.

Det har byrådet i Aarhus besluttet her til aften med stemmerne 26 for. Kun fem stemte ikke for.  

Læs også Institut advarer: Svømmeforbud kan være forskels-behandling

Det betyder, at kvindesvømningen i Gellerup, som har været meget omdiskuteret de seneste måder, ikke længere er en mulighed, og tilbuddet bliver lukket per dags dato.

Før beslutningen fulgte en længere debat i byrådssalen, hvor der var stor uenighed om, hvorfor forslaget overhovedet er blevet stillet.

 

Enhedslistens Maria Sloth argumenterede for, at kommunen har massevis af kønsopdelte tilbud – så hvorfor er det lige svømningen, det gik ud over. 

Hos Socialdemokraterne var det vigtigt at pointere, at de socialdemokratiske stemmer kom, fordi kvindesvømningen skal foregå i foreningsregi, og ikke i den kommunale åbningstid i svømmehallen.

Hos Venstres Gert Bjerregaard var forslaget ligeså meget stillet i ligestillingens navn, da man ikke vil acceptere ’nedrullede gardiner’. 

Læs også Kæmper for at bevare kønsopdelt svømning

Forslaget om et forbud mod kvindesvømningen blev stillet helt tilbage i april 2016, og siden har det været i diverse udvalg samt diskuteret på flere byrådsmøder.

Det har resulteret i flere ændringer af forslaget, som nu altså er blevet tiltrådt med klart flertal.

02:18

VIDEO: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er imod kønsopdelt svømning. Det fortalte hun, da hun i sidste uge blev interviewet af TV 2 | ØSTJYLLAND.

Luk video

 

Her kan du læse om sagens forløb

* Venstre i Aarhus stiller forslaget i foråret 2016.

* Venstre vil med forslaget gøre op med kønsopdelt svømning, som finder sted lørdag eftermiddage i Gellerupbadet.

* Forslaget kommer i kølvandet på tv-dokumentaren "Moskeerne bag sløret", der sætter fokus på parallelsamfund i muslimske miljøer.

* Samtidig kommer det frem, at Københavns Kommune støtter kønsopdelt svømning, som udbydes af Hovedstadens Svømmeklub i bydelen Tingbjerg.

* Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blander sig i debatten og skriver på Facebook: "Som mor og politiker - men mest som kvinde - er jeg så meget imod kønsopdelt svømning og tonede ruder i svømmehallen".

* Efter næsten et års tilløb vedtager et bredt flertal i Aarhus Byråd Venstres forslag på byrådsmødet 1. februar.

* Alle partier, bortset fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten, bakker op.

* Forslaget indebærer, at det er slut med at tilbyde kønsopdelt svømning i kommunale svømmehaller inden for den offentlige åbningstid.

* Det vil fortsat være muligt for foreninger at arrangere kønsopdelt svømning i kommunale svømmehaller uden for den almindelige offentlige åbningstid.

Kilde Ritzau