Dødsfald: Sosu'er tiltalt

Knuste Panodil og gav medicinen i ældre mands blodåre

Dødsfaldet fandt sted for snart to år siden på plejehjemmet Sifsgård i det vestlige Aarhus. Foto: Aarhus Kommune / Colourbox. Collage: TV2OJ

To sosu-assistenter er nu tiltalt for uagtsomt manddrab. Ifølge anklagemyndigheden har de to kvinder udvist grov forsømmelse og skødesløshed i forbindelse med deres arbejde.

De to kvinder er tiltalt for at knuse og opløse medicin og give det direkte i en blodåre via venflon til en ældre beboer på plejehjemmet Sifsgård i Åbyhøj i det vestlige Aarhus.

Medicinen var alene beregnet til oral indtagelse.

- Det er en speciel sag. Selvfølgelig ser vi fejlmedicineringssager, men denne er af en speciel karakter. De tiltalte arbejder udenfor kompetencefelt ved at medicinere på den måde, som det er foregået her. Det, at man er sosu-assistent, betyder, at man har en autorisation til at arbejde indenfor sit eget område, og her har man bevæget sig ind på et andet kompetencefelt, og det er en skærpende omstændighed, siger senioranklager hos Østjyllands Politi Rikke Hyttel til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: Sosu'er sigtet efter dødsfald

Episoden skete på plejehjemmet den 9. juli 2013, og siden har fire sosu-assistenter været sigtet for uagtsomt manddrab i forbindelse med fejlmedicinering af den ældre mandlige beboer.

Statsadvokaten i Viborg har nu truffet afgørelse i sagen om fire sosu-assistenter fra Sifsgård i Åbyhøj.

To af sosu-assistenterne er blevet tiltalt for uagtsomt manddrab samt for overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, mens sigtelsen mod de to øvrige sosu-assistenter frafaldes.

Se: Datter: Jeg frygter det kan ske igen

Det er anklagemyndighedens vurdering, at det kun var to af sosu-assistenterne, der aktivt bidrog til at medicinere den ældre mand på en sådan måde, at han kort efter afgik ved døden.

Anklagemyndigheden har ikke kunnet finde beviser for, at de to øvrige sosu-assistenter deltog aktivt eller i øvrigt havde et medansvar for handlingen, der førte til mandens død, og derfor frafaldes sigtelsen mod de to.