DNA fælder én kriminel om dagen

Østjyllands Politi opklarer i snit én sag om dagen på baggrund af DNA-beviser

Foto: Colourbox

DNA-analyse har noget nær revolutioneret politiarbejdet. I dag opklarer Østjyllands Politi i snit én sag om dagen på baggrund af det unikke identifikationssystem, der kan koble en gerningsmand til biologiske spor på gerningsstedet. Det skriver Århus Stiftstidende.

- Vi er imponerede. DNA-analyse er intet mindre end et fantastisk våben mod de kriminelle. Metoden efterlader ikke ret mange tvivlsspørgsmål,« siger politikommissær Mogens Brøndum, Østjyllands Politi.

I lighed med Rigspolitiet ønsker han ikke at oplyse præcist, hvor mange forbrydelser, DNA medvirker til at opklare.

- Men prøv lige at se her, siger politikommissæren og viser fire tykke mapper frem. Mapperne indeholder såkaldte matchhit for de seneste fire år. Hver A4-side i mapperne er historien om, at der med næste 100 procent sikkerhed er fundet en gerningsmand til et indbrud, en voldtægt, et røveri, et mord eller en anden forbrydelse i Østjylland.

Når Østjyllands Politi finder spor med DNA på gerningssteder, og når det tager DNA-prøver på sigtede personer, havner DNA-profilerne i Rigspolitiets centrale DNA-register. Hver gang DNA'en fra en person og et gerningssted er identiske, ryger der en A4-side retur til Østjyllands Politi.

Et matchhit fører ofte direkte til en retssag.

- Vi er rigeligt på den gode side af de 1000 match. Nærmere kan jeg ikke komme tallet, siger Mogens Brøndum.

Kilde: Århus Stiftstidende