DMI: Risiko for kraftig regn og skybrud søndag

Søndag er der risiko for mellem 30-50 millimeter regn i Østjylland, og der er advarsel om skybrud

Foto: Rasmus Sloth

Der er risiko for skybrud i store dele af landet søndag, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Ifølge DMI gælder risikoen i hele Østjylland og stort set resten af landet også, og de store mængder nedbør kan komme i tidsrummet mellem klokken 10.00 og 23.00 søndag.

- Der er risiko for kraftig regn. Der kan stedvis falde mellem 30 og 50 millimeter, og desuden er der risiko for lokale skybrud med mere end 15 millimeter på 30 minutter, oplyser DMI.

Læs også Skybruddet udeblev men især Viby fik store mængder regn

Advarslen gælder Vest- og Sydsjælland, Lolland-Falster, Fyn, København og Nordsjælland, Syd- og Sønderjylland, Østjylland, Bornholm, Midtjylland, Vestjylland og Mariagerfjord.

Regnen vil først falde i Jylland om morgenen og i løbet af dagen bevæge sig øst på, fortæller Mette Wagner, der er vagtchef hos DMI, til Ritzau.

Den kraftige regn betyder, at der er risiko for oversvømmelse af lavtliggende områder og kældre, og at der kan være vand på vejene.

Læs også Ringeste høst i ti år presser landbruget

- Når der er skybrud er der meget regn på kort tid. Det er ikke alle kloakker, der kan klare det, og så begynder vi at få vand i blandt andet viadukter, siger Mette Wagner.

Sommertøjet og badetøjet skal dog ikke gemmes alt for langt væk, for i næste uge er sommervejret på vej tilbage.

- Vi skal lige have et par våde dage, men så stabiliserer vejret sig, og så skal vi til at have højtryk og noget lunt sensommervejr. Vi skal måske op imod 25 grader torsdag. Fredag og lørdag ser det også ud til, at vi skal have nogle lune dage, siger Mette Wagner.

Fem gode råd til sikring mod skybrudsskader

1. Luk vinduer og døre ved varsling om kraftig regn.

2. Brug sandsække og krydsfinerplader til at blokere lavt placerede døre og vinduer. Hav spande, skovle, koste og klude klar til opsamling af indtrængende vand.

3. Sluk for elektriske apparater, der kan komme i kontakt med vandet.

4. Opbevar færrest mulige ting direkte på gulvet og især ikke ting af høj værdi. Hvis noget er nødt til at stå på gulvet, så opbevar det i plastkasser, der ikke suger vand.

5. Tjek, at udendørs riste, afløb og tagrender ikke er stoppet til af blade og snavs.

Kilder: DMI, Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, Teknologisk Institut, skybrudssikringafbygninger.dk