Dioxin skader DNA i mænds sæd
Den farlige mijøgift dioxin giver skader på DNA, arveanlæggene i mænds sæd, viser ny århusiansk forskning.
Raske mænds dna-struktur kan blive ødelagt af giftige dioxiner. Det viser ny forskning fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.
Forskerne har konstateret en sammenhæng mellem den samlede biologiske dioxinaktivitet i blodet og niveauet af dna-skader på mændenes sæd.
- Vores resultater er unikke, fordi vi måler aktiviteten af den totale cocktail af dioxinlignende stoffer, der er i blodet. Det er det tætteste, vi lige nu kan komme på den samlede biologiske aktivitet, stofferne har, når de befinder sig i vores krop, siger forskningsleder Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Institut for Folkesundhed, til universitetsavisen CAMPUS.
Forskerne mener desuden, der er risiko for, at den ødelagte arvemasse går i arv:
- Tidligere studier blandt mennesker tyder på, at dna-skader kan nedarves, og man ved fra forsøg med dyr, at dna-skader hos faderen kan nedarves og resultere i et øget antal aborter, mutationer, fødselsdefekter og cancer, forklarer Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.
Hun tilføjer, at dioxiner er uundgåelige i hverdagen og findes i alt fra bilos til fødevarer. Men at der er individuel forskel på, hvor stor en mængde vi har i kroppen, og i hvor høj grad vi tager skade af det.
Grønlandske mænd overrasker
Forskerne har også undersøgt grønlandske inuitter, og de stod for en af projektets største overraskelser. Man forventede, at inuitterne havde større dioxinaktivitet i blodet end europæerne på grund af deres kost, der består af fedtholdige dyr fra havet.
Dyrene har et højt niveau af svært nedbrydelige miljøgifte som dioxiner og de såkaldte PCB'er og klorede pesticider, der alle er med til at forhøje dioxinaktiviteten i blodet, men inuitterne havde både lavere dioxinaktivitet og færre dna-skader på sæden end europæerne.
- Forklaringen kan være, at de marine dyr også rummer en stor mængde Omega 3-fedtsyrer og antioxidanter såsom selen, der øger en god sædproduktion og afgifter de sundhedsfarlige processer i cellerne, der kan føre til dna-skader, oplyser Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.
Forskerne kunne desuden se, at grønlændere, der spiste vestligt og købte deres mad i supermarkeder, havde en dioxinaktivitet på niveau med europæerne.
Forskere har i alt undersøgt 400 raske, fertile europæiske og grønlandske mænd.