Din egen skyld, du blev voldtaget!

Ny kampagne skal gøre op med fordomme

Billedet er en del af Center for Voldtægtsofres kampagne.

Fra i dag bliver billeder af gennemsigtige bluser og fulde piger spredt ud i Aarhus. Billederne er en ny kampagne fra Center for Voldtægtsofre i Aarhus, der vil gøre op med forestillinger om, at piger der har været udsat for voldtægt, selv er skyld i det.

Kampagnen er blevet til efter en række undersøgelser fra flere lande i Europa, undersøgelsen viser, at mellem hver fjerde og hver femte mener, at det til dels er kvindens egen skyld, at hun bliver voldtaget, hvis hun så ud på en bestemt måde eller havde en særlig adfærd.

- Konsekvensen af de kritiske holdninger til ofrene kan også være, at ofrene slet ikke tør tale med nogen om det, der er sket, eller at de selv bliver i tvivl om, hvorvidt overgrebet var deres egen skyld. I begge tilfælde kan det afholde ofrene fra at søge hjælp, fortæller ledende psykolog på Center for Voldtægtsofre i Aarhus, Anja Hareskov Jensen.

Hun fortsætter:

- Uanset hvad, er det aldrig okay at tvinge andre til sex. Uanset, hvor udfordrende den ramte var klædt, hvor beruset hun var, om hun tidligere havde kysset eller flirtet med gerningsmanden, er sex uden samtykke voldtægt, og det er aldrig offerets egen skyld.

Kampagnen kan ses på busser, bus-skure, plakater og postkort på caféer og skoler, og vil i første omgang kunne ses i det aarhusianske bybillede fra i denne uge.

Billedet øverst er en del af kampagnen.