Derfor skal du bryde tavsheden og fortælle om vold

- Har man været ude for vold, og har man ikke sagt det til nogen, er det et kæmpe problem resten af livet

02:43

Hvert 6. danske barn oplever vold i hjemmet.

Det betyder, at der i en ganske almindelig skoleklasse i gennemsnit er 3-4 elever, som har oplevet mor eller far slå.

Men mange unge er flove over volden og fortæller derfor ikke om den til andre.

Det forsøger foreningen Bryd Tavsheden at gøre noget ved. I denne måned har foreningen - med støtte fra Salling Fonden -  sat fokus på Aarhus med busreklamer og radiospots. Samtidig besøger foreningen en række skoler for at hjælpe de unge, der oplever vold i hverdagen, til at bryde tavsheden og tale med nogen om problemet

Læs også - Min far er jæger, han kiggede på mig og sagde: Vælg en patron

- Har man været ude for vold, og har man ikke sagt det til nogen, er det et kæmpe problem resten af livet. Fordi man går med en hemmelighed, og man vil aldrig kunne modtage kærlighed. Man vil være bange for, hvad der sker, fordi man har været vant til, at der er kærlighed den ene dag. Og vold den anden dag. Derfor skal man tale om, hvad man har været igennem, siger Kirsten Hermansen, stifter af foreningen Bryd Tavsheden

Det betyder også, at nogle børn skal udlevere deres forældre.

Læs også Udsatte familier forstår ikke egne dumme beslutninger

- Det er kolera eller pest. Skal de leve i en voldelig familie, eller skal de selv få gjort noget ved det. For det er jo aldrig barnets skyld. Aldrig. Det gælder både psykisk og fysisk vold, siger Kirsten Hermansen.

Hun mener, at har man mistanke om, at børn oplever noget, de ikke bør opleve, så skal man få taget hul på det.

- Man bør tale med barnet, hvis man kan. Eller deres forældre, men det er meget vanskeligt. Det kan også være en lærer. Som dansker har man pligt til det, bare man har en formodning om vold. man kan ringe til kommunen anonymt, siger Kirsten Hermansen.

Øverst kan du se hele indslaget med Kirsten Hermansen.

Nederst kan du høre Julie Gerulff fortælle om en episode i hendes barndom, hvor hendes far skød efter hende med et jagtgevær.

01:31 Luk video