Derfor hænger EU-valgplakaterne der endnu

Flere kommuner har valgt at give dispensation for reglerne, fordi EU-valget og folketingsvalget ligger så tæt sammen.

Valgplakaterne fra Europa-Parlamentsvalget har i flere kommuner fået lov til at hænge der, indtil folketingsvalgplakaterne skal tages ned. Foto: Jens Thaysen / Jysk Fynske Medier / Ritzau Scanpix

Både i Odder, Silkeborg, Aarhus og Skanderborg kommuner er der givet dispensation til, at valgplakaterne for Europa-Parlamentsvalget kan hænge der endnu. 

Normalt må der maksimalt gå otte dage fra et valg er overstået til valgplakaterne skal være taget ned. I praksis betyder det, at ansigterne på de kandidater, der ville i Europa-Parlamentet senest skulle være fjernet fra lygtepælene mandag. 

Læs også Spejdere er ved at planlægge valgets afslutning: Der er penge at tjene

Når det flere steder ikke er sket, skyldes det, at byrådene i flere kommuner har valgt at give dispensation.

- Vi lader alle plakaterne hænge til otte dage efter folketingsvalget, for ellers er det alt for besværligt, siger Leif Bøgedal til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er specialkonsulent i valgsekretariatet i Silkeborg Kommune og uddyber:  

- Det står ikke nødvendigvis på en plakat om kandidaten stiller op til det ene eller det andet valg, så der ville vi skulle have kandidatlister med ud for ikke at risikere at pille forkerte plakater ned. 

Randersvej i Aarhus den 3. juni. Her hænger fortsat valgplakater fra EU-Parlamentsvalget.

Seks uger i lygtepælene

De af EU-valgplakaterne, der har hængt der længst tid, blev hængt op for omtrent en måned siden - nemlig lørdag den 4. maj. 

De skulle efter reglerne have været fjernet senest den 4. juni, men får nu lov til i nogle kommuner at blive hængende indtil den 13. juni. En levetid i lygtepælene på næsten seks uger. 

Læs også 'Vildt mange ulovlige valgplakater': Disse fire partier er værst

- Vi er enige om, at det giver god mening, at plakaterne fra begge valg kan tages ned samtidig og derfor har vi i enighed dispenseret fra reglerne, siger borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V).

Valgplakaterne fylder meget i trafikbilledet disse dage og de må blive hængende i yderligere ti dage. 

Han forventer imidlertid at plakaterne er hurtigt væk, da man i Odder betaler den lokale spejdergruppe for at klare oprydningen. 

- De var meget effektive efter sidste valg, hvor der var ryddet rigtig fint op meget hurtigt, fortæller Uffe Jensen. 

Også i Aarhus og Skanderborg kommuner er der givet dispensation for reglerne om valgplakater, oplyser kommunerne.