Derfor er vi bange

Mathias Clasen forsker i vampyrer og zombier

02:22

1 af 2

I århundreder har mennesker været bange for vampyrer, zombier, monstre og andre hårrejsende væsener.

Selv i vores tid, hvor overtroen ikke råder i samme grad som tidligere, kan vi blive bange, når vi ser en gyserfilm - selv om vi inderst inde godt ved, at det er ren fiktion.

Gru-forsker Mathias Clasen fra Aarhus har netop skrevet en bog om fænomenet. Ifølge ham går angsten for overtroiske væsener ikke af mode foreløbig.

- Jeg tror, at der hos os mennesker er et meget dybt, fundamentalt behov for at få erfaring med alt det væmmelige og skrækkelige i en sikker sammenhæng. Så er vi bedre rustet til at møde det i den virkelige verden, hvis vi en dag skulle stå over for et eller andet frygteligt, siger han.

- Kød i forrådnelse er klamt

TV 2 | ØSTJYLLAND mødte Mathias Clasen på en kirkegård på Mols. Valget af den afsidesliggende kirkegård var ikke tilfældigt. Netop kirkegårde og deres beboere kan virke skræmmende på mange.

- Mennesker er indrettet til at synes, at kød i forrådnelse er klamt, fordi det er sundhedsskadeligt for os. Det er fyldt med bakterier og vira. Derfor synes vi, at råddent kød er ulækkert, og det er en af grundene til, at vi ikke er så tossede med døde mennesker, siger Mathias Clasen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se et tv-indslag om vores frygt for vampyrer, zombier og monstre øverst på siden.